Izvor: B92, 15.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONFERENCIJA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Beograd -- Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je u petak na Konferenciji posvecenoj Zakonu o lokalnoj samoupravi da lokalna samouprava predstavlja jedan od vitalnih organizacionih elemenata u nasem sistemu i moze mnogo da pomogne u sredjivanju odnosa izmedju lokalnog stanovnistva i nadleznih organa. Premijer Srbije je dodao da je neophodna decentralizacija vlasti kako bi gradjani shvatili da demokratija nije samo tamo gde je parlament i glavni grad, nego da se demokratija dogadja u svakodnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zivotu: "Drugi deo se odnosi na koncepciju lokalne samouprave u demokratskoj Srbiji. Postoje nekoliko stvari koje su tu otvorene. Prvo je pitanje paketa nadleznosti koji pripada lokalnoj samoupravi. Ja mislim da jedan veliki deo nadleznosti treba da pripadne lokalnoj samoupravi. Zatim, postavlja se pitanja finansiranja, jer se uz nadleznost idu i finansije. Treba definisati paket izvornih prihoda lokalnih samouprava, i trece je velicina opstine, format lokalnih samouprava i njihovo stepenovanje".

Zamenik ministra finansija u Vladi Srbije Dejan Popovic, govoreci o novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, istakao je da se u ovom zakonu vodilo racuna o tome da se opstinama i gradovima ustupe znacajni javni prihodi. "Zakon razlikuje izvorne i ustupljene prihode - izvorni su oni koje opstina uvodi u skladu sa svojim propisima, a ustupljeni oni koje republika daje opstini na cijoj teritoriji su ti prihodi ostvareni", dodao je Popovic. "Jedinice lokalne samouprave koja nije u mogucnosti da tokom godine izvornim i ustupljenim prihodima obezbedi finansiranje poslova obezbedjuju se i dopunska sredstva, svojevrsne dotacije iz budzeta republike. Ovaj zakon uvodi i lokalne budzetske inspekcije i revizije koje su dobile siroka ovlascenja da kontrolisu i podvrgavaju internoj revizije poslovanje korisnika sredstava opstinskih i gradskih budzeta. Kada do kraja godine bude usvojen i zakon o drzavnoj reviziji, ustanovice se i sasvim nezavisna eksterna revizijska funkcija koja ce, podrzavajuci sprovedenu decentralizaciju, omoguciti da rizik nenamenskog i nezakonitog trosenja budzetskih sredstava na svim nivoima vlasti bude sveden na najmanju mogucu meru", rekao je Popovic. Popovic je dodao da lokalni porez treba da bude sto jednostavniji kako bi rezijski troskovi bili manji i da on ne moze biti namenjen za ostvarivanje makroekonomskih ciljeva. Ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batic rekao je da novi Zakon o lokalnoj samoupravi predstavlja prvi korak u punoj afirmaciji lokalne samouprave. Batic je izrazio nadu da ce novim ustavom ili posebnim zakonom biti reseno pitanje vlasnistva nad imovinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.