KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Nema hora, timskog sporta, skandiranja ni navijanja! EVO KAD DETE SME DA SKINE MASKU

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2020, 15:28

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Nema hora, timskog sporta, skandiranja ni navijanja! EVO KAD DETE SME DA SKINE MASKU

Najnovije informacije korona virusa u Srbiji.

U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest lica.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula (81).

Inače, zbog nepoštovanja epidemioloških >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mera u Crkvi Svete Petke u Rudaru kraj Leskovca inspekcija je podnela prijavu. Kako je ustanovljeno, bilo je više od 10 ljudi, koliko je prema novim merama dozvoljeno u zatvorenom prostoru, a većina vernika nije nosila maske.

Na drugoj strani, inspektori su iz istog razloga zatvorili većinu kafića u Ivanjici.

Na konferenciji prisutvuju, dr Darija Kisić Tepavčević, Mladen Šarčević i Predrag Kon.

Da li smo u pregovorima sa kompanijom u Rusiji oko vakcine za korona virus?

- Ne znam odogovor, da je govora o tome bilo sasvim je jasno, ali videćemo u bliskoj budućnosti - rekao je Kon.

- Imamo više kontakta sa više kompanija, činimo sve napore da čim se pojavi vakcina, koja je efikasna, bićemo među prvima koji ćemo uzeti vakcinu. Sigurno da se to nalazi u završnoj fazi - rekla je Darija.

Da li je obavezno nošenje maske za decu tokom čitavog boravka u školi i kako je moguće održati fizičku distancu? Da li će ona deca koja ne budu nosila maske biti vraćena kući i dobijati neopravdani izostanak?

- Što se tiče maski, zanimljivo pitanje, može biti efektivno i može doneti do smanjenja virusa. Roditelji moraju da mere deci temperaturu, i ako imaju da  ih ne šalju u školu. A kad dete dodje u školu dete mora da nosi nasku, potom mora da opere ruke, i preporučujemo da se nosi maska non-stop jer je to najbezbenije. Može da odloži masku samo kad sedne u klupu tokom nastave. Milsim da je najbolje da se neprekidno nosi maska, samo dok sluša nastavu može da skine masku, stavlja je samo kad nekome odgovara na pitanja. Prozori trebaju da budu otvoreni konstantno. To je neki ideal koji treba da se obezbedi, svako nenošenje maski je povećanje rizika. Samo tokom slušanja predavanja dete može da skine masku. Između časova mora da dođe do dezinfekcije - rekao je Kon i dodao:

- Kolektivni sportovi se neće tolerisati, samo vežbe na daljinu. Mi znamo da pevanje može da poveća izlučivanje virusa, ako je neko zaražen slučajno, tako da nema pevanja u horu, nema skadiranja, navijanja u nekom sportu. Dakle svako će sve o čemu ovo sad pruičamo da se približi deci a i roditeljima, a i u školi kroz video priloge treba staviti u školu da može da se prati. Rizik polaska u školu treba maksimalno smanjiti, potrebno je neprestano nošenje maski, ako se vidi da je neko uznemiren zbog toga, može da skine masku. Mislim da smo našli neki balans, u svakom slučaju prilog je tu.

Ministar je naveo da se pomno priprema plan za rad fakulteta.

- Studenti u domovima su najrevnosniji. Njima je strašno važno da polože ispite. Problem su više studenti koji žive sami ili kod roditelje jer oni imaju veću slobodu, pa samim tim i da se lakše zaraze - kaže on.

Kako je on rekao radi se pilot predlog za početak onlajn nastave za fakultete.

Na pitanje o vakcinaciji doktorka Kisić je rekla da smo sada upravo svedoci šta se dešava kada se desi pandemija a vakcina ne postoji.

- Svima treba da nam bude jasno da proizvodnja vakcine ima jasno definisane procedure kada se proizvodi vakcina. Mi imamo definisane sve kriterijume kada je u pitnaju kontrola vakcine. Svaka vakcina u Srbiji prolazi kroz poesbne programe kontorle u Srbiji i tu nema nikakvih odstupanja. Prirotet je bezbednost primene vakcine - kaže Kisić.

Ko je nadležan za kažnjavanje o nenošenju maski?

- Ako bude problema oni će se rešavati. U principu, ako deca ne nose maske da li će biti kažnjeni? Ne razumem pitanje... A za sve građane, mora da se kontroliše nema tu opravdanja, to što nema načina to i ja kritikujem - rekao je Predrag Kon.

Ministar Šarčević je rekao kako je školstvo u Srbiji spremno za početak školske godine.

- Sve zavisi od zdravlja nacije, a i 1. septembar je daleko još. Ne očekujemo vanredno stanje. Oprezno i disciplinovano, nemoguće je da roditelji ostanu sami kod kuće sa decom. Analizirajući rad stranih ministarstva, imali smo puno scenarija spremnih. Jedan od modela je da se od 1 do 4 razreda odvija u školi, ali mora da smanjimo kapacitet i kvadraturu učionice. Svakako moramo da podelimo odeljenja po školama makar na dva. 543 škole imamo koje ne moramo da menjamo. Jako je važno da smo morlali da se rukovodimo radnom listom zaposlenih. Prvi i glavni zakon koji sve nas obavezuje jeste Zakon o radu. Prema zakonu nastavnih ne sme da ima više od 24 časa nedeljno - rekao je Šarčević.

On je dodao da će časovi trajati po 30 minuta.

- Pustićemo muzičko, fizičko i likovno. Petaci, šetaci i sedmaci će imati po 5 časova, dok će osmaci imati 6 časova - rekao je šarčević i dodao:

- Najlošiji model je onlajn nastava bez fizičkog kontakta - rekao je ministar dodajući da će se videti kako će se kretati situacija sa koronom, hoće li to biti neki pikovi ili konstantno teža situacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.