KONAČNO SPOMENIK ZA BOŠKA I ADMIRU! Sarajevski Romeo i Julija dobijaju spomen ploču nakon tri decenije

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 08:08

KONAČNO SPOMENIK ZA BOŠKA I ADMIRU! Sarajevski Romeo i Julija dobijaju spomen ploču nakon tri decenije

Ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad.

Na inicijativu načelnika sarajevske opštine Centar Srđana Mandića na mestu pogibije Admire Ismić i Boška Brkića, na početku rata u Sarajevu, biće podignuta spomen ploča.

Spomen ploča će biti podignuta uz prethodni dogovor sa Nedretom i Amelom Ismić, Admirinom majkom i sestrom, koje su odobrile idejno rješenje za spomen ploču, čiji je autor bosanskohercegovački skulptor Adis Lukač.

Davor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sučić, frontmen grupe "Zabranjeno pušenje", dao je saglasnost da se na spomen ploči ispišu stihovi njegove pesme posvećene Bošku i Admiri.

- Ovim činom biće ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je celi svet, a na ovaj način dobiće trajno obeležje na mestu na kojem je tragično okončana - izjavio je Srđan Mandić, prenijela je regionalna N1 televizija.

Pre 30 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Oni su bili različitih nacionalnosti - Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin i nameravali su iz okupiranog grada preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda otići dalje iz ratom pogođene zemlje.

Američki reporter Kurt Šork tvrdio je da je postojao dogovor nadležnih, sa bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio - napisao je Šork.

Njihova beživotna tijela sedam dana su ležala na mostu Vrbanja, a osmog dana su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici, u Republici Srpskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.