KONAČNO OTKRIVENO Ovako pevaju peščane dine

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO OTKRIVENO Ovako pevaju peščane dine

Kretanjem, peščane dine stvaraju čudne zvuke koji se mogu čuti u tridesetak pustinjskih predela na planeti.

Ovi zvuci, koji mogu biti dugi i prodorni ili kratki, dostižu i do 100 decibela, što je jednako buci koju pravi brzi voz u punom zaletu, a čuju su na razdaljini do 20 metara.

Ekipa fizičara, na čelu sa Natali Vrend, istraživačice primenjene matematike i teorijske fizike na Univerzitetu u Kembridžu, pokušala je da odgonetne misteriju ove pojave. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Tokom 25 letnjih dana, britanski naučnici su u Dolini smrti i pustinji Mohave, u istočnoj Kaliforniji, proučavali male lavine na dinama od kojih nastaje neobična melodija.

Oni su seizmičke vibracije peska, izazvane kretanjem zrna peska, merili specijalnim uređajima nazvanim geofoni i otkrili da zvuci proizilaze iz različitih seizmičkih valova.

Zvučni impulsi javljaju se kao posledica Rejlijevih talasa koji putuju brzo i linearno na površini dina. Paralelno, linearni, nedisperzivni seizmički talasi, koji kao da su uhvaćeni u zamku među dinama, prouzrokuju "grmljavinu".

Ta grmljavina se može i namerno izazvati.

- Udarcem čekića u pesak pokreće se prirodna rezonanca dine - objasnila je Vrend.

- To je kao da celo naše telo počne da vibrira. Teško je zamisliti da tako mala lavina može da proizvede tako snažan zvuk koji odzvanja pustinjskim prostranstvima - navela je britanska naučnica.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.