Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2023, 22:48

KONAČNO! Dogovoreno primirje upravo stupilo na snagu! Postignut prekid vatre!

Dve strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila

Izrael i militantni pokret Islamski džihad u Gazi dogovorili su primirje koje će stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu, rekli su palestinski zvaničnici, signalizirajući kraj najgore epizode prekogranične vatre od desetodnevnog rata 2021. godine.

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaju sporazuma, izvestio je egipatski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << televizijski kanal Al-Qahera News.

- U svetlu dogovora palestinske i izraelske strane, Egipat objavljuje da je postignut prekid vatre između palestinske i izraelske strane - stoji u tekstu sporazuma u koji je Rojters imao uvid.

Dve strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila, rušenja kuća i prestanak ciljanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu. Potparol Islamskog džihada potvrdio je da je postignuto primirje, dok izraelski zvaničnici zasad nisu.

Čak i dok se primirje rešavalo, dve strane su nastavile da pucaju, uz sirene upozorenja koje su se oglasile u južnom Izraelu, a izraelska vojska je objavila da je pogodila šest operativnih komandnih mesta Islamskog džihada.

Izrael je pokrenuo najnoviji talas vazdušnih napada u utorak rano ujutro, objavivši da su meta komandanti Islamskog džihada koji su planirali napade u Izraelu. Kao odgovor na to, grupa koju podržava Iran ispalila je stotine raketa, poslavši milion i po Izraelaca u skloništa zbog vazdušnih napada.

Tokom pet dana kampanje Izrael je ubio šest visokih komandanata Islamskog džihada i uništio niz vojnih objekata, ali je u vazdušnim napadima takođe ubijeno najmanje 10 civila, uključujući žene i decu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.