KON: U 35 gradova potvrđeno prisustvo korona virusa, a naredne dve nedelje doći će do porasta obolelih

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Mar.2020, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KON: U 35 gradova potvrđeno prisustvo korona virusa, a naredne dve nedelje doći će do porasta obolelih

U Republici Srbiji je do 15 časova 27. marta 2020. godine registrovano ukupno 528 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 27. marta 2020. godine testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i  188 negativno na novi korona virus. Od potvrđenog 71 slučaja, njih 48 je hospitalizovano.

U Palati Srbija u toku je konferencija za štampu o najnovijim informacijama u borbi protiv koronavirusa u Srbiji

Darija Kisić Tepavčević, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut rekla je da je 48 osoba hospitalizovano od novih 71 slučajeva.

- Od našeg poslednjeg obraćanja preminuo je još jedan čovek čija smrt se može dovesti sa koronavirusom - rekla je Tepavčević i dodala da je do sada 8 osoba preminilo od koronavirusa.

Tepavčević je navela da je najviše zaraženih osoba u Beogradu.

- Na respiratoru, zaključno sa 12 sati danas je 45 osoba - rekla je Tepavčević Kisić.

- Nažalost od našeg poslednjig obraćanja dogodio se još jedan smrtni ishod, tako da je ukupan broj obplelih8. Na osnovu sadašnjih podataka letalitet je 1,52 odsto u našoj zemlji. Takođe, od početka od ukupnog broja pacijenata koji su bili hospitalizovani, njih 42 je označeno kao zdravo jer su imali dvostruki negativna nalaz. Ukoliko pogledamo topografsku distribuciju obolelih, u ukupno 35 gradova je potvrđen virus. Najviše obolelih ima na području Beograda, 219, U Valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, kruševac 14, Kragujevac 14, Čačak 11. U ostalim gradovima naše zemlje su zabeleženi pojedinačni slučajevi koji su jednocifreni. Zaključno sa 12 sati na respiratorima je 45 od kojih se 11 nalazi u KCS, troje u KC Niš, pet u KC Vojvodine, pet u kragujevcu , 9 DR Dragiša Mišović, na pulmologiji KCS 1 i KC Niš 11 - navela je Darija Kisić Tepavčević.

- Bar u Beogradu se vidi da su itekako ove mere zabrane kretanja dale rezultat. Vidi se da sa trećom nedeljom u svim uzrastima dolazi do smanjenja oboljevanja. Jasno se može videti efektivnost sprovedenih mera - naveo je Kon.

Tepavčević Kisić je kazala da je do sada urađen dobar posao i da se očekuje da u naredne dve nedelje poraste broj obolelih.

- Dosadašnji tok kretanja govori da epidemiju imamo pod kontrolom - kazala je.

Tepavčević Kisić je kazala da je ključ svega u našem ponašanju i da je sada vreme da se pokaže odgovornost.

Odgovarajući na pitanja novinara Kisić je kazala da se naša zemlja priprema za najgori scenario i da se svi nadaju da nam neće biti potrebni svi kapaciteti koji će biti pripremljeni.

O boravku kineskih stručnjaka u Nišu i oboljevanju zdravstvenih radnika Kisić je rekla da je princip organizacije zdravstvenog sistema u celoj našoj zemlji isti i da je opasno da koronavirus uđe u taj sistem.

Kon je odgovarajući na pitanje novinara o Sajmu rekao da on jeste spreman i da je pitanje trenutka kada će početi da se radi prihvat.

Kisić Tepavčević se nadovezala rekavši da još uvek nije predviđeno da se osobe smeštaju na Sajam jer zdravstveni sistem još uvek ima kapacitete.

- Pripremaju se takvi objekti, ali još uvek nema potrebe za takve vrste smeštaja - rekla je Kisić Tepavčević.

- Pripremaju se takvi objekti, ali još uvek nema potrebe za takve vrste smeštaja - rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o zatvaranju gradova Kon je rekao da to zavisi od niza stvari.

- To ne zavisi od stava struke, naš stav je jasan...Struka je protiv svakog kontakta, ali to nije moguće - naglasio je dr Kon.

Kisić Tepavčević je rekla da je struktura oboljevanja pokazala da niko nije bezbedan, da je u pitanju novi virus.

Kako je navela, bez obzira na šarenolikost može da se uspostavi pravilo da najčešće oboljevaju osobe koje imaju hronična oboljenja.

- Kod više od 90 odsto od obolelih potvrđeno je bar jedno hronično oboljenje, a to su dijabetes i kardiovaskularna oboljenja - pojasnila je Kisić Tepavčević i dodala da se to ponavlja kod većine virusnih infekcija.

Rekla je da postoji nedvosmislen stav da vakcinacija ne sme nikako da se prekine i dodaje da jeste manji odziv u ovim okolnostima.

Milošević je kazala da pošteđenih nema i da nikoga ništa ne može da zaštiti od infekcije koronavirusom.

Pamučne maske korisne za zaštitu običnih građana

Dr Kon je rekao da su pamučne maske bolje od toga da nema ničega.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

U Srbiji 131 novi slučaj koronavirusa, ukupno 659

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 16:02

U Republici Srbiji je do 15 časova 28. marta 2020. godine registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19...Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 28. marta 2020. godine testirani su uzorci 371 osoba od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi korona virus...Do 15 časova 28. marta 2020....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.