Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOME OSTAVITI KREMLJ

Godina ruskih iskušenja Od svake trojice upitanih Rusa, jedan je sklon zaključku da se stvari u njegovoj zemlji pogoršavaju.
Nekada ranije, takvo mišljenje je imao tek svaki četvrti. Vlada uživa ugled, ali tek kod svakog drugog, dok će se o Državnoj dumi rđavo izjasniti troje od svako četvoro upitanih. Možda zbog toga što svaki drugi upitani Rus ne zapaža išta korisno u postojanju ruskih političkih partija.

Jedina kontrasna pojedinost u ovako, prilično sivom raspoloženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rusa prema vlastima je njihovo odobravanje iskazano Putinu, za koga je u ovom trenutku najmanje troje od četvoro upitanih. Mnogima, Putin je personalni simbol povratka Rusije u stabilnost, i na pitanje – da li je važno poštovati rok ili produžiti mandat predsedniku, približno svaki drugi će reći, važno je produžiti vlast Putinu.

Raspoloženje mase prema Putinu uspokojavalo je ruski "vrh", sazdan od najmanje tri komponente tzv. nove oligarhije, na čijoj ravnoteži uticaja balansira predsednik. Reč je o strukturi potpore unutar Kremlja, stvorenoj posle Jeljcina, uglavnom uz Putinov oslonac na "kadrove" ruskog sektora bezbednosti. Uslovno rečeno, to je nekakav novi "politbiro", efikasno jezgro inače inertne državne vlasti.

Solidnost takve osnove pokolebana je minulih godina, rivalstvom "bezbednjaka" među sobom, kada se u ime države zagospodarilo resursima nafte i gasa. Mir je održavao Putin, bdijući nad ravnotežom uticaja u Kremlju.

Popularnost Putina u narodu obećavala je mogućnost da predsednik produži vlast. Recimo, na način kako je to učinio Lukašenko, u Belorusiji, uz oslonac na narod. Ipak, šef Kremlja je odlučio da ne krši ustav. Ali, rekao je da će predložiti naslednika.

Putinova odluka uzdrmala je spokojstvo užarenog "politbiroa". Zapretila je opasnost preraspodele, pa znači i gubitka stečenih interesa. Verovatno i odlaska većine sadašnjih iz vrha. Ne zna se, ne samo koga će predsednik predložiti za Kremlj, već ni kako će ga tamo uvesti?

Ruski sistem nema uhodanu praksu. Praksa primopredaje je "šarena". Poslednji predsednik SSSR Gorbačov uklonjen je "mirnim udarom", Jeljcinovim obaveštenjem Gorbačovu da SSSR više ne postoji. Sam Jeljcin otvorio je krajem drugog mandata put Putinu, ali kroz "bočni prolaz". Imenovao ga je za šefa vlade. Tako mu je prepustio poziciju v. d. šefa države, u slučaju da predsednik iz bilo kojih razloga nije u stanju da bude na dužnosti. Takav "razlog" formalizovan je tri meseca kasnije, uz Jeljcinov izgovor na bolest. U tom trenutku, "vršilac dužnosti" je već čvrsto imao u rukama poluge mašine koja će u njegovu korist izneti predsedničke izbore.

Niko, međutim, i ne sluti šta sada smera Putin. Jesenas, šef države izgurao je u prvi plan Dmitrija Medvedeva i Sergeja Ivanova – tada šefa administracije Kremlja i ministra vojnog, dovodeći i jednog i drugog u vladu. Prvog, na stolicu vladinog prvog potpredsednika, a drugog, uz zadržani resor odbrane, još i na funkciju zamenika premijera Fratkova.

Javnost zemlje, a i inostranstvo, pronašli su u rokadi u vrhu početak "procesa kandidovanja". Pogotovo što su Medvedev i Ivanov, navodno predstavnici konkurentskih "klanova" – međutim, sam Putin nije govorio o naslednicima. Nije daleko od pameti da je zapravo želeo da vidi kako će ko reagovati.

Putin sada ne pokazuje ni da žuri sa odlukom, a ni da je već odabrao ličnost koju bi "predložio". Rekao je samo da "razmišlja" o nasledniku. Ipak, izgleda da time nikog nije umirio, i pitanje je aktuelizovano mimo njegove volje. Iznenada, aferom s trovanjem Litvinjenka.

I u Rusiji i van nje, događaj je protumačen kao izraz tektonskog pomeranja u monolitnom bloku podrške šefu države. Neka od sivih formacija unutar "politbiroa" krenula je u napad. Verovatno uznemirena mogućno poremećenim balansom moći interesa, koji se uskoro nazire. Na udaru je Putin direktno. Teza da je Litvinjenko likvidiran "po nalogu s vrha", verovatno neće opstati. Nesuvisla je. Ali sada se već razvija druga, po kojoj šef Rusije zapravo predsedava "haosu koji se više teško može kontrolisati" (te je izraz takvog stanja i ubistvo u Londonu). Ima izgleda da narednih nedelja to postane glavna tema. I tada će se možda bolje videti ko će, i na koji način ući u Kremlj.

Petar Popović

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.