KOLIKO SE ŽENE U SRBIJI OSEĆAJU BEZBEDNO U PARKU ILI NA ULICI

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2022, 19:04

KOLIKO SE ŽENE U SRBIJI OSEĆAJU BEZBEDNO U PARKU ILI NA ULICI

Srbija se priključila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Svečanim otvaranjem imerzivne izložbe Bezbedna svuda, koja prostornom intervencijom demonstrira bezbednost za žene i devojke, počela je nacionalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Transformacija centralne staze na Kalemegdanu za potrebe izložbe urađena je kao odgovor na strahove žena koje su učestvovale u prvom istraživanju o bezbednosti u javnom prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u našoj zemlji.

- Srbija se priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru. Svaka treća žena doživi nasilničko ponšanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji. Svaka četvrta žena u Zemunu nosi biber sprej, a svaka šesta žena u Pančevu ne izlazi noću sama, dok se svaka druga žena plaši silovanja u javnom prostoru i zbog toga ograničava sopstveno kretanje, pokazala su istraživanja - izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women u Srbiji.

- Žena je vekovima doživljavana kao slabiji pol i kao takva je uvek bila podložna nasilju. Zato je krajnje vreme da kažemo ne. Stop nasilju nad ženama i stop svakoj vrsti nasilja - istakla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije. Ona je poručila ženama koje su bile izložene nasilju da ne smeju da ćute, ali i da niko od nas ne sme da ćuti.

- Prema prvom nacionalnom istraživanju o bezbednosti žena na javnim prostorima u Srbiji dobili smo zastrašujuću statistiku da u 70 odsto slučajeva ženama koje su napadnute na javnom prostoru niko nije pomogao. Devet odsto žena iz tog uzorka je doživelo silovanje ili pokušaj silovanja, a samo jedna od njih 10 je to prijavila policiji - izjavio je Dominik Otvej, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji.

Izložba će trajati tokom kampanje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Dana ljudskih prava. U okviru izložbe postavljeni su senzorno osvetljavanje, improvizacije sos tastera, video nadzora, javnog telefona, instalacija specijalnih mikrofona, zakrivljena ogledala na mestima gde je staza nepregledna i klupe sa otvorenim naslonima, sugerišući kako javni prostori mogu da budu sigurniji za žene. Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women, u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.