KOD BLACA NAĐENA GLAVA HIJENE IZ LEDENOG DOBA: Kiša otkrila tajnu staru 10 miliona godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2020, 14:03

KOD BLACA NAĐENA GLAVA HIJENE IZ LEDENOG DOBA: Kiša otkrila tajnu staru 10 miliona godina

Neki fosili sisara prvi put otkriveni na području Evrope

U paleontološkom nalazištu kod Blaca kiša je isprala nove slojeve zemljišta i otkrila fosilne ostatke praistorijskih životinja. Na ovom lokalitetu pre deset miliona godina živeli su mamuti, antilope, žirafe...

Otkriveno je 12 vrsta krupnih sisara, a među njima su i neki prvi put nađeni na području Evrope.

Na lokalitetu "Glavni potok" nađeno je više od 100 fosilnih ostataka. Nađeni su papkari, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kopitari, mesožderi, biljojedi, tu su i antilope, gazele i preci današnjih srna i koza.

Na ovom lokalitetu nađena je i glava hijene koja u tom obliku nigde u svetu nije pronađena. Upravo je ovaj fosil odredio starost ovog terena.

- Radimo na popularizaciji ovog zaštićenog područja koji je druge kategorije i prvog stepena zaštite. Usled vremenskih nepogoda koje su pogodile ovo područje deo materijala je nestao - istakla je rukovodilac Spomenika prirode "Prebrza" Ana Cerović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.