KO SU LIKOVI IZ PESAMA ZABRANJENOG PUŠENJA: Ibro Dirka, Šeki, Murga, Tigar iz Kladnja...

Izvor: Kurir, 04.Jun.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO SU LIKOVI IZ PESAMA ZABRANJENOG PUŠENJA: Ibro Dirka, Šeki, Murga, Tigar iz Kladnja...

Jedna legenda kaže i kako lik iz pesme "Devojčice kojima miriše koža" još uvek šeta zgodne starije raspuštenice po gradu...

Većina "likova" iz kultnih pesama ove grupe inspirirana je stvarnim likovima, a mi vam donosimo mitove i priče iza onih najpoznatijih: jedna od njih kaže i kako lik iz pesme "Devojčice kojima miriše koža" još uvek šeta zgodne starije raspuštenice po gradu...

Pišonja i Žuga

Najpoznatiji dvojac pesama Zabranjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pušenja opevan je u dve pjesme:Baladi o Pišonji i Žugi i Pišonja i Žuga u paklu droge. Sejo Sekson otkrio je kako su ova dvojica sarajevskih mangupa bili prijatelji njegovog brata, klinci iz njegovog razreda.

Ova dvojica sarajevskih mangupa zaista su ukrali autobus, i to onaj koji je trebao da ide na remont jer mu nisu radile kočnice. A ovo nije bila njihova prva krađa autobusa – kako su im roditelji radili u Centrotransu, oni su imali "univerzalni" ključ koji je otvarao sve autobuse koji su se, opet, palili na taster. Ova krađa završila je u pesmi jer ih je, priča Sekson, "uhvatila murija". Srećom, opevana "nesreća" samo je bila pesnička sloboda.

Pišonja i Žuga stali su pred policijskom barikadom i Pišonja je uspeo da pobegne  policiji, a Žugu su, prema njegovim rečima "izvukli i odveli u policijsku stanicu":

“Gde su mi dali po rebrima za sva vremena... čovek se posle opameti.”

Pišonja je poginuo u ratu, u septembru 1992, a Žuga danas živi u Hrvatskoj.

- Znaš onu pesmu Pišonja i Žuga što je sviraš svaki dan?, pitao je Elvis

- Znam, izašla mi je na nos...

- E ovaj čovek TI JE LEPI!

Mufa i Kiki

Sledeći mitski dvojac iz pesama Pušenja jesu Mufa i Kiki. Prvi put za njih čujemo u pesmi "Kanjon Drine", gde im stari kamiondžija govori:

"Neće ovo, deco, na dobro poći/Jer sve ide unatrag/Živimo u plemenima k'o Apači/A gde ćemo, deco, i ja i vi."

Ponovo za njih čujemo nakon rata, u pesmi "Tri ratna havera".

Mufa je zapravo Mufid Kosović, nekadašnji tonac, a Kiki je Dragan Zurovac, bivši menadžer grupe.

Ibro Dirka

Kunem vam se, rahmetom mi dedinim, iako se u tu priču ne razumem baš...

Mitovi iz sarajevskih mahala tvrde da je reč o izvesnom Ibrišimu, kog su znale sarajevske kafane i kom je uzor bio slavni Ismet Alajbegović Šerbo.

Murgu drota i njegove "modernije metode" dobro poznaju svi uživaoci marihuane iz Sarajeva.

Reč je o Džemalu Murgi koji je danas u penziji, a nekad je bio inspektor Odeljenja za borbu protiv narkomanije MUP-a Kantona Sarajevo.

Zenica Bluz

Iako su mnogi mislili da ova pesma ima veze s pričom o Kuduzu, tj. o Junuzu Keči, to nije istina. Kečo je ženu ubio 1985, a Zenica Bluz je izašla 1984. godine.

Navodno, Zenica Bluz prepev je pesme Džonija Keša "San Kventin". Pogledajte i procenite sami:

Šeki

Šeki je bio taksista čije je radno mesto nekad bilo kraj štanda pored sarajevske Katedrale.

"Ležao" je u Zenici jer je čoveka udario autom. Kad se vratio nakon kazne, ponovo je seo u taksi - Šeki's on the road again...

Đulijano Pike

Đulijano Pike zapravo je bio Pike Fikret Mujkić, nekadašnji fudbaler Željezničara, za kojeg je Miljan Miljanić rekao da od “vremena Ferhatovića, Sarajevo nije imalo većeg talenta”.

Selena

Selena je bila najpopularnija devojka u naselju - na Koševu, koja članove Pušenja nije baš "zarezivala". Napustila je Sarajevo i otišla van zemlje na studije.

Fikreta

O Fikreti postoje dve priče. Prva kaže da je bila komšinica koja je svakodnevno bila izložena emocionalnom zlostavljanju - “ceo haustor je slušao svađe nje i muža”.

Druga kaže da se radi o "teti" koja je radila u lokalnoj trafici i koja im je prodavala cigare.

Nedelja kad je otišo Hase

U ovoj pesmi, ako je verovati, mitovima sarajevskih ulica, uopšte nije reč zapravo o Asimu Ferhatoviću Hasetu, već o Josipu Brozu Titu.

Mile Hašišar

Mile Hašišar je lokalac, izvesni Haug, koji danas živi u Indiji.

Tigar iz Kladnja

Tigar iz Kladnja je Zijo Poljo, nekadašnji sportista i bivši šampion, koji je takođe bio u zeničkom zatvoru zbog utaje poreza, a kasnije ga je pomilovalo Predsedništvo.

Recimo još i to da su i Guzonjin sin, i Dženita, koja je u pesmi "Test za dženet uvek bila za Tita", stvarni likovi koji su danas dobro poznate javne ličnosti.

Nećemo otkriti ko su, već ćemo vas pustiti da uz (vino i) gitaru, s ekipom mozgate o kome je reč...

(Radiosarajevo.ba)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ko su likovi iz pesama grupe "Zabranjeno pušenje" Ibro Dirka, Murga, Tigar iz Kladnja?

Izvor: Blic, 05.Jun.2015, 12:17

Većina pesama grupe "Zabranjeno pušenje" inspirisana je stvarnim likovima...TRI KILE, TRI GODINE.."Tri kile, tri godine", naslov je poslednje pesme koju je objavila grupa "Zabranjeno pušenje"...Prema rečima Seje Seksona, koji ju je napisao, pesma je inspirisana stvarnim dođagajima...Naime, jedan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.