KO SMUKOVI: 200.000 Austrijanaca pije alkohol preko svake mere!

Izvor: Kurir, 09.Mar.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO SMUKOVI: 200.000 Austrijanaca pije alkohol preko svake mere!

BEČ - Oko 200.000 ljudi u Austriji pije alkohol prekomerno. Najčešće piju pivo, dok im je vino drugo najomiljenije piće. Ovo pokazuje najnovija studija na temu konzumacije alkohola u Austriji, koju je izradio institut GfK.

Rezultati studije, obavljene na reprezentativnom uzorku od 5.000 stanovnika oba pola starijih od 15 godina. prezentovani su na 5. Međunarodnom simpozijumu o bolestima zavisnosti, održanom na jezeru Grundl (Grundlsee) u severozapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << delu austrijske Štajerske.

Prof. dr Rudolf Bretšnajder (Rudolf Brettschneider, GfK), šef istraživačkog tima, naglašava da po količini popijenog čistog alkohola po stanovniku u toku jedne godine, Austrija zauzima neslavno treće mesto od svih članica Evropske Unije.

Sa 12,2 litra čistog alkohola po glavi stanovnika, Austrija je samo malo iza Litvanije (12,7 litara) i Estonije (12,3 litra).

"Iako ove podatke treba uzeti sa malom rezervom, činjenica je da je konzumacija alkohola u našem društvu nešto što je sasvim normalno", podseća prof. Bretšnajder.

Studija pokazuje da nisu samo mladi skloni opijanju do besvesti, nego i starija lica koja piju skrivenije, u svojoj kući. Natprosečno velika konzumacija alkohola uočena je kod nezaposlenih i manje obrazovanih radnika. Mladi piju manje nego što se misli, ali se teže kontrolišu u piću, utvrdila je studija. Svaki deseti tinejdžer i svaki peti stanovnik Austrije stari od 19 do 38 godina kažu da su u poslednjih 12 meseci barem dvaput mesečno popili previše.

Iako istok i jugoistok Austrije imaju velike površine pod vinogradima, a i Beč je jedini velegrad u svetu sa velikim vinogradima, ukupno ih ima oko 680 hektara, Austrija je u prvom redu zemlja pivopija.

Trećina muškaraca (34 procenta), ali tek svaka četrnaesta odrasla žena (sedam odsto) kažu da piju pivo barem dvaput nedeljno. Posle piva, drugo najčešće alkoholno piće u Austriji je vino: dvaput nedeljno ili češće ga pije 17 odsto muškaraca i deset odsto žena.

Zašto Austrijanke i Austrijanci piju alkohol? Dve trećine sa alkoholnim pićima proslavlja nešto ili nazdravlja nečemu, sa familijom, prijateljima, poznanicima i kolegama, pokazuju rezultati.

Oko 40 odsto muškaraca i 30 odsto žena kaže da piju jer im alkohol predstavlja zadovoljstvo i budi pozitivne osećaje, pri čemu oko 20 odsto muškaraca i 25 odsto žena koje piju to čine da bi se opustili.

Alkohol neki piju da ne bi bili "bele vrane" u društvu: osam odsto muškaraca i šest odsto žena piju da ne bi kvarili raspoloženje u društvu koje im nudi alkohol.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.