KO JE KRIV ZA MASAKR U RIBNIKARU Bivši inspektor održao lekciju svima nama, pa postavio STRAŠNO pitanje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2023, 13:54

KO JE KRIV ZA MASAKR U "RIBNIKARU" Bivši inspektor održao lekciju svima nama, pa postavio STRAŠNO pitanje (VIDEO)

Ne postoji osoba koja ovih dana nije postavila ovo pitanje.

Prošlo je dve nedelje od stravičnog masakra koji je uznemirio kako Srbiju tako i ceo Balkan. Tog 3. maja učenik sedmog razreda osnovne škole "Vladislav Ribnikar" počinio je nezapamćeni zločin, kada je iz očevog pištolja ubio svoje drugare i čuvara škole. Pre samo dva dana, prestalo je da kuca srce još jedne od žrtava - devojčice koja je, nažalost, ušla u statistiku kao njegova deseta žrtva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Inspektor u penziji i bivši načelnik Odseka za krvne delikte beogradske policije Žarko Popović Pop na svom jutjub kanalu detaljno je govorio o ovom zločinu.

Na samom početku on povodom ovog zločina kaže da je srpsko društvo te srede doživelo civilizacijski i moralni slom koji se ogleda u dugogodišnjem taloženju najvećeg primitivizma i prostakluka u svim sferama našeg društva.

Inspektor u penziji Popović rekao je svoj stav, ma koliko god to nekome zvučalo smešno:

- Ovde policija i zakonodavstvo, ne možemo ih uzeti kao neke direktne ili indirektne krivce. Ovde je jednostavno zatajilo celo društvo i njegove institucije. Zašto? Zato što su naše institucije u zadnjih par desetina godina zapošljavale ljude problematične prošlosti, znači nekompetentne, nekvalifikovane, neobrazovane ljude koji su delegirani iz različitih političkih partija. Nisu delegirani po tome šta znaju, koliko znaju, kakve su škole završili, šta stoji iza njih, kakve karijere... Jednostavno, to je dalo neke svoje rezultate, a kažem, to je kulminiralo ovim događajem.

I dok su svi pratili situaciju iz minuta u minut, kao grom iz vedra neba sve nas je šokiralo saopštenje Tužilaštva: Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica dečak-ubica je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

- Po meni, šta bi trebalo? Parlament Srbije trebalo bi po hitnom postupku, bez ikakve posebne i velike rasprave da promeni postojeći zakon i da usvoji da deca postaju krivično odgovorna sa napunjenih 12 godina života, da bi ovo dete što je počinilo nezapamćeni zločin na prostoru naše države ipak dobio neku sankciju, a sa napunjenih 18 godina da mu se postojeća kazna preinači u doživotnu kaznu zatvora. U svakom slučaju, pre celog tog krivičnog postupka koji bi se vodio, ovo dete mora biti podvrgnuto jednom ozbiljnom psihološko-psihijatrijskom veštačenju da bi se videlo šta su koreni zla u ovome detetu, da se nešto slično ne bi u budućnosti ponovilo - kaže Popović objašnjavajući da se dečaku posle sudsko-medicinskog veštačenja može izreći mera obaveznog lečenja i čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa.

- Ta mera može da traje i narednih 40 godina. A kada napuni 18 godina, tada može da se implementira zakon i da dobije 40 godina zatvora.

Popović je ispričao i da u zadnjih 10, 15 godina koliko prati, bio je veći broj slučajeva gde su učenici maltretirali druge učenike, tukli ih, boli ih noževima, iznuđivali im novac, pomenuvši slučaj dečaka iz Niša koji je izvršio samoubistvo jer nije mogao da podnese maltretiranje koje je doživljavao u školi. Iako su roditelji upozorili institucije, svi su se oglušili na to i dete j, nažalost, presudilo sebi.

- Ja vam kažem, to su nagomilani problemi dugogodišnji u ovoj zemlji. E, sad, šta indukuje tu probleme? Indukuje prvo kuća koja ne poklanja dovoljno pažnju vaspitanju svoje dece, društvo koje nema nikakav sistem vrednosti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.