KO JE KRIV?

Izvor: Kurir, 20.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE KRIV?

Četrnaestogodišnji Dalibor Havlek iz Rume, koji je preminuo u petak na Univerzitetskoj dečjoj klinici, sahranjen juče na lokalnom groblju, rezultati obdukcije još nisu poznati

BEOGRAD - Na lokalnom groblju u Rumi juče je sahranjen Dalibor Havlek (14), koji je tri dana nakon gastroskopskog pregleda, decembra prošle godine na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici, pao u duboku komu, a preminuo 15. februara. Roditelji, majka Stana i otac Dejan Havlek, koji su zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nesavesnog lečenja podneli krivičnu prijavu protiv profesora doktora Nedeljka Radlovića, načelnika Odeljenja za gastroenterologiju na ovoj klinici, u naredne dve nedelje biće obavešteni o nalazima obdukcije tela dečaka koja je urađena u ponedeljak. Konačan odgovor na pitanje tragičnog uzroka smrti Dalibora biće poznati posle konačnih rezultata Instituta za sudsku medicinu medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Dobili smo rezultate dela analize, ali očekujemo još neke. U interesu istrage, koju su pokrenuli roditelji, te podatke nećemo iznositi sve dok informacija ne bude kompletna - objasnio je dr Branimir Aleksandrić, direktor ovog Instituta.

Ogorčeni roditelji, ubeđeni da procedura od samog početka nije bila stručno vođena, očekuju dokaze za ličnu odgovornost dr Radlovića, koji je upravljao gastroskopskim pregledom. Pored toga što pre pregleda Danijel nije dobio nikakvu anesteziju, kako novinar Kurira nezvanično saznaje, i što većina ovakvih pregleda ne traje duže od desetak minuta, dešavanja koja je Havlekova opisala i vreme koje je Dalibor proveo sa sondom u ustima upućuju na to da je ovaj kobni pregled očigledno trajao mnogo duže?!

- Na pregled smo čekali od osam ujutru do 15 časova po podne i, čim je stigao doktor Radlović, Dalibor je postavljen na operacioni sto. Kada sam ustala i rekla da mu nije dobro, kazali su mi: „Sedi, majka!“, zatim je počeo sav da se trese i nakon toga se potpuno umirio. Kada sam još jednom pokušala da im skrenem pažnju da je Daliboru pozlilo, zamolili su me da izađem iz sale - kroz suze je ispričala Havlekova, dodajući da će obdukcija dokazati koliko je vremena Dalibor bio bez vazduha.

Prisećajući se samog početka, roditelji su ispričali da im je Dalibor jednog dana po povratku iz škole prijavio da ga boli stomak i seo ispred kompjutera. Otac Dejan isprva je pomislio da ga stomak boli zbog škole, ali, preventive radi, otišli su do bolnice u Sremskoj Mitrovici, gde je Daliboru konstatovano diskretno suženje jednjaka, uz opasku lekara da to nije ništa, ali da će mu možda stvarati tegobe pri gutanju. Tada im je izdat i uput uz preporuku da ipak urade snimak na gastroskopu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, iz koje Dalibor nikada više nije izašao.[ antrfile ]

SMENJEN DIREKTOR KLINIKE!

Posle tragične smrti Dalibora na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici, Ministarstvo zdravlja za novog vršioca dužnosti direktora postavilo je docenta doktora Milana Đukića. Posle hitnog inspekcijskog nadzora ove klinike, obavljenog u nedelju 17. februara, Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, prihvatio je ostavku dosadašnjeg direktora profesora doktora Zorana Krstića i na njegovo mesto postavio dotadašnjeg pedijatra Univerzitetske dečje klinike, doktora Đukića.

Kako su roditelji preminulog dečaka zahtevali sudsko-medicinsku obdukciju, Ministarstvo je bilo dužno da pokrene i vanrednu proveru kvaliteta stručnosti, o kojoj će javnost biti naknadno informisana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.