KM: Na protestu 21 povređen

Izvor: B92, 22.Jun.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KM: Na protestu 21 povređen

Kosovska Mitrovica -- Tokom današnjih protesta i sukoba u južnom delu Kosovske Mitrovice kod glavnog mosta na Ibru, povredjeno je 13 policijaca i šest demonstranata.

povredjena su i dva novinara, zapaljena četiri službena vozila, a do sada je uhapšeno pet osoba, javljaju večeras prištinski mediji.

Bilans današnjih protesta i sukoba u južnom delu Kosovske Mitrovice je 13 povredjenih policajaca i šest povredjenih demonstranata", izjavio je portparol komande kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije za južni deo Mitrovice Avni Zahiti.

Zahiti je naveo, kako prenose mediji, da je do sada uhapšeno pet osoba, a da izveštaj policije još nije konačan.

"Kao posledica upotrebe zapaljivih sredstava od strane demonstranata zapaljena su četiri vozila - dva kosovske policije, jedno Euleksa i jedno Unmika", rekao je Zahiti.

I sa severne strane mosta, gde su Srbi pratili razvoj situacije tokom popodneva, nema više okupljenih.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je da je situacija sada mirna, a da će tokom večeri i sve do jutra u blizini glavnog ibarskog mosta biti povećan broj policijskih službenika i jedan tim specijalne policijske jedinice u cilju preventivnog delovanja.

Albanci su se oko 15 sati okupili u blizini glavnog ibarskog mosta u južnom delu Kosovske Mitrovice, uzvikujući “UČK” i noseći albanske i američku zastavu, da bi nešto kasnije došlo do sukoba sa kordonom policije koja je obezbedjivala protes

Albanci su zasuli kamenicama pripadnike kosovske policije i pripadnike Kfora koji su na odgovorili suzavcem i šok bombama.

Kako javlja prištinski "Ekspres", kod mosta na Ibru viđena su vozila hitne pomoći koja prevoze povređene sa obe strane, i policajce i demonstrante.

Dve jake detonacije jedna za drugom su se čule pre nekoliko momenata kao posledica eksplozije jednog vozila koje je zapaljeno, navode dalje prištinski mediji.

Novinari koji se nalaze na mestu dogadjaja izvestavaju da je celi prostor oko mosta nemoguce videti od suzavca koji je upotrebljen nad demonstrantima. Suzavac na demonstrante, pored pripadnika Kosovske policije, sada bacaju i pripadnici Euleksa.

Kosovska policija je uspela da demonstrante udalji sa mosta na 300 metra, javljaju mediji u Prištini.

Mediji još javljaju da su demonstranti zapalili i jedno vozilo Euleksa.

Vlada Kosova reagovala je nakon današnjih nereda i pozvala je građane na uzdržanost, uz uveravanje da će se nova barikada brzo biti uklonjena.

"Vlada Republike Kosova, poziva građane koji danas u Mitrovici protestuju na uzdržanost zahtevajući da ne padnu pod uticaj provokacija onih koji imaju za cilj destabilizaciju Kosova. Uveravamo građane da će nova barikada na reci Ibar veoma brzo biti uklonjena i da će se osigurati sloboda kretanja prema zakonima i Ustavom Republike Kosova i Briselskog sporazuma", navedeno je u saopštenju kosovske vlade.

U saopštenju Vlada Kosova poziva Evropsku zajednicu da poveća angažovanja na sprovođenju Briselskog sporazuma kako bi se Most na Ibru što brže oslobodio od prepreka slobodnog kretanja, koje su jedna od osnovnih vrednosti Ustava Republike Kosova i Evropske unije.

"Takođe, garantujemo da ce Vlada u slučaju neefikasnosti u ovom pravcu, preduzeti neophodne mere u skladu sa Ustavom i zakonima države Kosovo", dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji se nalazi s okupljenim Srbima u blizini mosta preko Ibra, rekao je pre izbijanja nereda, da podržava svaki vid izražavanja slobodne volje građana i dodao da ne želi da veruje da iza slogana "Ili mi ili vi", pod kojim se održava protest u južnom delu grada, stoji nešto što nema konotaciju mira.

Rakić je ocenio da je izgradnja "Parka mira" potez ka normalizaciji situacije u Kosovskoj Mitrovici i pozvao prištinske vlasti da ublaže retoriku koja je i dovela do današnjih demonstracija.

"Očekivao sam da izgradimo jos lepši i veći park u kome će se igrati i srpska i albanska deca", kazao je Rakić i dodao da mir mora da bude prioritet i da međuetničkih sukoba više ne sme biti.

U blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, stacionirane su jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici američkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR-a.

Na raskrsnici u blizini mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili su se Srbi koji prate razvoj situacije u južnom delu grada.

Učesnici protesta su nešto posle 15 časova na nekoliko minuta pomerili kordon policije koji je stajao ispred njih a jedan Albanac prošao je pored vojnika i počupao nekoliko stabala iz betonskih žardinjera.

Podsetimo, Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice organizovali su se preko društvenih mreža i za danas u 15 časova zakazali protest kod mosta na Ibru zbog izgradnje takozvanog "Parka mira", koji je na to mostu podignut pošto su Srbi uklonili ranije barikade.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je juče da je strpljenju došao kraj i da nova barikada na mostu na Ibru u vidu parka, odmah mora da se ukloni i sam najavio današnji protest.

Kfor: Policija Kosova profesionalno reagovala

Kosovska policija reagovale je danas na "odgovarajući način" i bila je u stanju da obuzda veoma veliki protest, pokazavši profesionalizam i efektnost, saopšteno je iz Kfora, povodom protesta Albanaca u Južnoj Mitrovici zbog izgradnje "Parka mira" na mostu između severne i južne

Mitrovice.

U saopštenju se dodaje da su vojnici Kfora bili raspoređeni na samom mostu, na čijoj su sredini bili Amerikanci, a na severnoj strani italijanske snage.

Nemačke snage Kfora bile su pozvane da intervenišu čim su se pojavili prvi znaci nasilja, kako bi pomogle snagama koje su već bile na licu mesta, dodaje se u saopštenju.

Komandant Kfora, general Salvatore Farina naveo je da je glavni cilj bio da se izbegnu međuetnički sukobi i eskalacija nasilja.

Kosovska policija bila je na prvoj liniji, uz podršku jedinica Euleksa, sa Kforom kao trećim štitom za sprečavanje kontakta između elemenata sa južne i severne strane mosta, navodi se u saopštenju.

"Pozivam sve lokalne vlasti na jugu i severu Mitrovice, i sve građane da reaguju mirno, i nastave sa dijalogom u cilju rešenja problema kroz razjašnjavanje, sastanke i pregovore. Kfor je važan akter koji će nastaviti da deluje u cilju garantovanja bezbednosti, podrške institucijama na Kosovu i napretka dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je general Farina.

Đuric osudio demonstracije

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đuric je najoštrije osudio rušilačke demonstracije u južnom delu Kosovske Mitrovice i istakao da su one uperene protiv mira, "suživota" i normalizacije odnosa srpskog i albanskog naroda.

Djurić je pozvao na smirivanje tenzija i naglasio da današniji dogadjaji produbljuju strepnju kod gradjana Kosova "srpske narodnosti" i govore o neophodnosti dijaloga, saopštila je Kancelarija.

"Bolje je hiljadu dana pregovarati nego jedan dan ratovati", naveo je Đurić i dodao da Srbija drži pruženu ruku za rad na izgradnji poverenja i stvaranju stabilne i mirne buducnosti za sve na Kosovu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.