KLJUČA NA ŽARIŠNOJ TAČKI! Ovaj separatistički region traži POMOĆ od Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 17:25

KLJUČA NA ŽARIŠNOJ TAČKI! Ovaj separatistički region traži POMOĆ od Rusije

Pridnjestovlje je održalo kongres predstavnika svih nivoa

Otcepljeni region Moldavije Pridnjestrovlje zatražio je u sredu od Rusije da pomogne njenoj ekonomiji da izdrži "moldavski pritisak", na sastanku nekoliko stotina zvaničnika koji je proevropska vlada u Кišinjevu odbacila kao „propagandni događaj“ koji privlači naslove.

Region, koji se dugo smatrao potencijalnom žarišnom tačkom, održao je "kongres predstavnika svih nivoa" nakon što je Moldavija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od januara zahtevala od pridnjestrovskih kompanija da plate uvozne dažbine u centralni budžet.

Кongres je doneo rezoluciju u kojoj se navodi da će se obratiti oba doma ruskog parlamenta "sa zahtevom za sprovođenje diplomatskih mera za zaštitu Pridnjestrovlja pred sve većim pritiskom Moldavije".

Nepriznati otcepljeni region, koji se na istoku graniči sa Ukrajinom, već tri decenije održava autonomiju od Кišinjeva uz podršku Moskve, koja je od kratkog rata 1992. godine tamo imala više od hiljadu vojnika. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, tenzije su porasle oko separatističkog regiona, za koji se tvrdi da ima 220.000 ruskih državljana.

Odnosi između Moldavije i Rusije takođe su se pogoršali pošto je vlada u Кišinjevu zauzela proevropski kurs i optužila Moskvu da pokušava da je destabilizuje. Predsednica Maja Sandu je u Albaniji na samitu zemalja jugoistočne Evrope rekla da Moldavija ostaje privržena mirnom rešenju sukoba u Pridnjestrovlju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.