KLJUČ NOVE VLADE JE U KATALONIJI?!  Pedro Sančez želi LEVIČARSKU vladu ALI ne žuri sa koalicionim pregovorima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 01:06

KLJUČ NOVE VLADE JE U KATALONIJI?! Pedro Sančez želi LEVIČARSKU vladu ALI ne žuri sa koalicionim pregovorima!

Sančezu će biti neophodna podrška - ili bar odsustvo protivljenja - separatističkih partija iz Katalonije

Španski premijer Pedro Sančez najavio je da neće žuriti sa međupartijskim pregovorima o formiranju nove levičarske vlade, ali iza kulisa on navodno razmišlja da prihvati zahteve katalonskih separatističkih partija kako bi ostao na vlasti, prenosi "Euraktiv".

Sančez, čija je Socijalistička partija (PSOE) ostvarila neočekivano dobar rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na parlamentarnim izborima održanim u nedelju i povećala broj poslanika i pored toga što je završila na drugom mestu, rekao je da neće pregovarati pod pritiskom i da će sačekati konstituisanje skupštine sredinom avgusta.

Iako lider prvoplasirane Narodne partije (PP) Alberto Nunjez Feiho najverovatnije neće imati dovoljno podrške da formira novu vladu, pred Sačnezom se nalazi dug i težak put do novom premijerskog mandata - koji će ga voditi preko Katalonije.

Feiho ima mnogo nade, ali malo mogućnosti

Od 176 poslaničkih mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu, PP ima samo 136, plus 33 desničarskog Voksa i jednog predstavnika regionalne partije Narodna unija Navare (UPN) - što je ukupno 170 poslanika.

Baskijska nacionalistička partija (PNV) i regionalna grupa Koalicija za Kanarska ostrva odbili su u ponedeljak da podrže Narodu partiju zbog saradnje sa Voksom.

Feiho, ipak, odbija da se preda i želi da nastavi pregovore sa drugim političkim snagama, uključujući i Sančezov PSOE, iako je svestan da su mu, aritmetički gledano, šanse da dođe do neophodne većine blizu nule.

Pošto Španija, za razliku od zemalja poput Nemačke, nema tradiciju formiranja tzv. velikih koalicija između partija levog i desnog centra, na šta su pojedini političari pozivali, taj scenario deluje malo verovatno.

Sančez računa na saradnju sa levičarskom koalicijom Sumar, koja je završila na četvrtom mestu. Reč je o grupi koja je iznikla iz nekada popularnog Podemosa, sa kojim je Sančez u prošlosti već sarađivao i koji su ušli u njegovu vladu nakon izbora 2019. godine. Sumar predvodi Sačezova ministarka za rad i potpredsednica vlade Jolanda Dijaz.

Ipak, , koje su i pored relativno slabih izbornih rezultata ostale tas na vagi. Ukoliko lider Socijalista ne bude uspeo da dobije njihovu podršku, novi izbori postaće neminovnost.

Ključ za formiranje nove vlade nalazi se u rukama partije Zajedno za Kataloniju (Hunts Kat) i njenog lidera, nekadašnjeg predsednika regionalne vlade Karlesa Puđdemona, koji se nalazi u egzilu u Belgiji i protiv koga se u Španiji vodi proces zbog učešća u proglašenju nezavisnosti te oblasti u oktobru 2017. godine.

Iako ta partija ima samo sedam poslanika u španskom Parlamentu, njihova apstinencija tokom glasanja o izboru nove vlade mogla bi da bude ključna, piše "Euraktiv".

Portparolka katalonske vlade Patrisija Plaja upozorila je da "bez poštovanja Katalonije neće biti vlade", dok je Sančeza pozvala da "bude hrabar i napravi prvi korak" u pregovorima sa partijama koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, koje je pozvala na "jedinstvo" kako bi imali "više pregovaračke moći".

Predstavnici Sumara su objavili da će pregovore o podršci sa katalonskim partijama ime voditi nekadašnji katalonski poslanik Haume Asens, doduše u ne kao predstavnik Pedra Sančeza.

Predstavnici Narodne partije su priznali da će im biti teško da dođu do potrebne većine, ali da moraju da nastavljaju da pokušavaju zato što bi alternativa - savez Sančeza i separatističkih partija iz Katalonije i Baskije - bila "zastrašujuća" i "nedolična", piše "Euraktiv".

Socijalisti tvrde da tokom pregovora sa Kataloncima neće biti reči o potencijalnom kršenju Ustava, i da su zahtevi poput amnestije za separatističke vođe i referenduma o samoopredeljenju neprihvatljive crvene linije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.