KLIZIMO KA STRAŠNIM SCENARIJIMA Talibani kontrolišu sedminu teritorije Avganistana i ne zaustavljaju se, okolne zemlje u opasnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 00:11

"KLIZIMO KA STRAŠNIM SCENARIJIMA" Talibani kontrolišu sedminu teritorije Avganistana i ne zaustavljaju se, okolne zemlje u opasnosti

Avganistan se suočava sa krizom ekstremizma

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Avganistan Debora Lajons upozorila je danas da su talibanski pobunjenici zauzeli preko 50 od 370 okruga u zemlji od maja i da pojačani sukob znači povećanu nesigurnost za mnoge druge zemlje, bliske i daleke.

- Ti zauzeti okruzi okružuju glavne gradove provincija, što sugeriše da će talibani pokušati da zauzmu te gradove nakon što se strane snage potpuno povuku  rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Lajonsova na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Posle 20 godina SAD su počele povlačenje svojih preostalih 2.500 vojnika u Avganistanu i imaju za cilj da potpuno napuste zemlju do 11. septembra.

Oko 7.000 preostalih snaga, uglavnom iz zemalja NATO zajedno sa Australijom, Novim Zelandom i Gruzijom takođe planiraju da napuste Avganistan do 11. septembra.

- Svi glavni trendovi - politika, bezbednost, mirovni proces, ekonomija, humanitarna vanredna situacija i naravno kovid - svi ovi trendovi su negativni ili stagniraju - rekla je Lajonsova 15-članom Savetu bezbednosti UN.

- Mogućnost da klizimo ka strašnim scenarijima je neporeciva - istakla je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.