KLINIKA KAO SUPA

Izvor: Kurir, 20.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLINIKA KAO SUPA

Da se "Medikus" nije oglušio o rešenja zdravstvene inspekcije, pacijentkinja bi možda ostala u životu

BEOGRAD - Smrt Katarine Miloradović (29) iz Velikog Gradišta koja je nastupila nakon prekida trudnoće 11. decembra prošle godine u privatnoj bolnici "Medikus" u Požarevcu možda je mogla da bude izbegnuta!

Kako saznaje Kurir, lane je u toj bolnici bilo nekoliko inspekcijskih nadzora, a krajem godine urađen je i stručni nadzor. Svi izveštaji su, prema našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << informacijama, ukazivali na nedostatke u "Medikusu", ali su lekari te privatne bolnice nastavili da ugrožavaju zdravlje pacijenata. Eminentni srpski specijalista ginekologije i akušerstva, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da je Ministarstvo zdravlja prošle godine odredilo 20 ginekologa-akušera, zaposlenih na Medicinskom fakultetu, da izvrše stručni nadzor ginekološke prakse po Srbiji.

- Dvojica naših poznatih stručnjaka pred kraj 2007. godine, ali pre tog 11. decembra, obišli su i "Medikus" u Požarevcu. U izveštaju su imali brojne primedbe na opremljenost bolnice i na rad kolega u njoj. Nije čak bilo ni laboratorije, a ni higijenskih uslova! Takođe, ni "Medikusova" isturena ambulanta u centru grada nije imala osnovne uslove za rad - tvrdi naš sagovornik.

Međutim, nije poznato šta se dogodilo s tim izveštajem i da li je Ministarstvo zdravlja reagovalo na navode iz njega. Saznanja Kurira delimično su potvrdili u Ministarstvu zdravlja, ali nisu precizirali da li je izveštaj lekara specijalista o stanju u "Medikusu" uopšte bio pročitan. Navodi se da je zdravstvena inspekcija obavila redovan nadzor u avgustu prošle godine, kao i redovnu spoljnu proveru stručnog rada.

- Posle inspekcije u "Medikusu" u avgustu, zbog utvrđenih nedostataka doneta su dva rešenja: o zabrani rada iz oblasti pedijatrije, interne medicine i u ambulantno-polikliničkom delu bolnice, kao i rešenje s nalogom za usklađivanje naziva s delatnošću, o otklanjanju građevinsko-tehničkih nedostataka i o vođenju medicinske dokumentacije - tvrde za Kurir u Ministarstvu zdravlja.

Prema njihovim navodima, zbog svega utvrđenog podneta su dva zahteva (za bolnicu i direktora) za pokretanje prekršajnog postupka.

- Po zahtevu Tužilaštva iz Požarevca, 7. i 20. marta ponovo je izvršena zdravstvena inspekcija u "Medikusu" radi prikupljanja podataka u vezi s lečenjem Katarine Miloradović. Tužilaštvo je obavešteno da ta bolnica nije u potpunosti postupila po nalogu zdravstvenog inspektora septembra 2007. Tada je s identičnim primedbama doneto rešenje o privremenoj zabrani rada ambulantno-polikliničkog dela bolnice, uz dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv nadležnih - objasnili su za Kurir u Ministarstvu.[ antrfile ]

KAKO JE UMRLA  KATARINA MILORADOVIĆ

Prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, u bolnici "Medikus" u Požarevcu 11. decembra 2007. godine oko 14 sati izvršen je prekid trudnoće Katarini Miloradović. Oko 15 sati pacijentkinji je pozlilo, posle čega se njeno zdravstveno stanje i dalje pogoršavalo. Istog dana oko 18.30 prebačena je u opštu bolnicu u Požarevcu, gde je zbrinuta, a oko 22.30 operisana zbog sumnje na perforaciju materice ili creva. Kako joj se stanje i dalje pogoršavalo, pacijentkinja je rano ujutro prebačena u Urgentni centar KCS, gde je oko 23 sata preminula. Izvršena je obdukcija i slučaj se nalazi u pretkrivičnom postupku. Pravosudni organi će utvrditi da li je bilo lekarske greške i da li postoji krivična odgovornost.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.