KIŠE ZAUSTAVILE BERBU KUKURUZA U MAČVI

Izvor: Kurir, 20.Okt.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIŠE ZAUSTAVILE BERBU KUKURUZA U MAČVI

ŠABAC - Berba kukuruza u regionu Mačve zaustavljena je zbog lošeg vremena nakon što je obrano 20 odsto zasejanih površina, saopštio je šabački Zavod za poljoprivredu.

Taj zavod pokriva teritoriju grada Šapca i opština Obrenovac, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić u kojima je kukuruzom zasejan na 68.500 hektara. Stručnjaci procenjuju da će u tom regionu prosečan rod biti oko 5,5 tona po hektaru, što je za pola tone manje nego 2009. godine. Prosečan prinos u izuzetno rodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << godinama je do 6,6 tona po hektaru.

- Kvalitet zrna je dobar, ali je činjenica da će berba kukuruza kasniti bar dve sedmice u odnosu na uobičajenu. Zbog toga će i pšenica biti zasejana van optimalnog roka - kazala je agenciji Beta predstavnica Zavoda za poljoprivredu Svetlana Zlatarić.

Ona je dodala da je prosečan rod kukuruza oko 5,5 tona po hektaru i da se kreće u rasponu od četiri tone u brdskom regionu Koceljeve do sedam tona po hektaru u regionu Bogatića. Zlatarićeva je rekla da je trenutna vlažnost zrna od 18 do 26 procenata, dok je JUS standard za kukuruz 14 procenata kao i da poljoprivrednici još ne prodaju ovogodišnji rod.

U Zavodu navode da je pored kiše berbu usporila i zastarela poljoprivredna mehanizacija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.