KINEZI SE OPASNO PRIBLIŽAVAJU AMERIKANCIMA: Argentinski predsednik im ustupio vojnu bazu, čeka se odgovor Jenkija

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 16:10

KINEZI SE OPASNO PRIBLIŽAVAJU AMERIKANCIMA: Argentinski predsednik im ustupio vojnu bazu, čeka se odgovor Jenkija

Sporazum, potpisan 2015. godine, postao je zvaničan zajedno sa zamenom valute u vrednosti od 18,5 milijardi američkih dolara

Objektom, koji je do sada koštao 50 miliona američkih dolara, upravlja agencija koju kontroliše kineska vojska.

Stručnjaci sa zapada tvrde da se objekat može koristiti za vojne svrhe, dok analitičari kritikuju Argentinu tvrdeći da uvodi mnoge ustupke za Kinu.

Argentina je zvanično odobrila Kini kontroverznu svemirsku stanicu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja je puštena u rad pre dve godine u Patagoniji.

Odobrenje je došlo na lični zahtev kineskog predsednika Si Đinpinga svom argentinskom kolegi Albertu Fernandezu, iste nedelje kada je banka Argentine izvršila zamenu valute u vrednosti od 18,5 milijardi američkih dolara.

¿Alguien sabía que en la Patagonia Argentina hay una base China a 70 km de Chile? 🧵👇🏻 pic.twitter.com/OdRWbEc5WR

— ⚜️Olivia⚜️ (@Thatcher_Olivi) August 7, 2020

Argentinski predsednik ustupio je kineskim partnerima ovu bazu koja se prostire na 200 hektara na 50 godina bez obaveze plaćanja poreza.

Objekat se koristi za lansiranje i praćenje satelita, a kontroliše ga kineska narodna armija i u njemu se nalazi samo kinesko osoblje.

Zvanično, centar će služiti za istraživanje tamnije strane meseca, ali američki stručnjaci ističu da može da se koristi i za druge stvari. Oni upozoravaju na moguću špijunažu, sabotaže i druge vojne aktivnosti zabranjene međunarodnim ugovorima.

Posebno ih zabrinjava nedavno obećanje kineskog predsednika Sija da će poboljšati diplomatske odnose dveju zemalja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.