KINEZI LANSIRALI RAKETU U SVEMIR! Uspešnija od STARLINKA, razvili superiornu tehnologiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2023, 16:19

KINEZI LANSIRALI RAKETU U SVEMIR! Uspešnija od STARLINKA, razvili superiornu tehnologiju

Raketu razvila privatna kompanija

Raketa ZK-2 I3, koju je razvila kineska privatna vazduhoplovna kompanija LandSpace, poletela je u subotu ujutro iz centra za lansiranje satelita Jiukuan u severozapadnoj kineskoj provinciji Gansu, izvodeći tri satelita u planiranu orbitu.

To je drugi uspešan let za kompaniju sa raketom serije ZK-2, najnovijim primerom kineskih privatnih vazduhoplovnih kompanija koje postavljaju satelite u planiranu orbitu.

Lansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je uspešno isporučilo tri komercijalna satelita u sunčevu  orbitu oko 460 kilometara iznad Zemlje, dodatno naglašavajući zrelost i stabilnost rakete-nosača ZK-2. To takođe označava korak napred za kompaniju i kinesku komercijalnu avio-kosmičku industriju, navodi se u saopštenju.

ZK-2 I3 ima ukupnu dužinu od 49,5 metara, prečnik od 3,35 metara, lansirnu težinu od 220 tona i potisak od 268 tona, što je čini sposobnom da lansira teret od 1,5 tona u tipičnu orbitu sinhronu po Suncu na oko 500 kilometara iznad Zemlje. Budući modeli bi na kraju mogli povećati nosivost na četiri tone, prema navodima kompanije, dodajući da to može olakšati raspoređivanje satelita u niskoj zemljinoj orbiti i teretnih svemirskih letelica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.