KINESKI HAKERI U AKCIJI: Najmračnije TAJNE stranih vlada izlaze na videlo

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 17:44

KINESKI HAKERI U AKCIJI: Najmračnije TAJNE stranih vlada izlaze na videlo

Kineske kompanije tvrde da mogu da dobiju privatne informacije sa društvenih platformi.

Agenti kineske državne bezbednosti plaćaju desetine hiljada evra za prikupljanje podataka o ciljevima, uključujući strane vlade.

Ovo je otkrilo veliko curenje podataka iz kineske kompanije za sajber bezbednost "I-Soon", kao i da kineski hakeri prikupljaju ogromne količine informacije o osobama i institucijama koje bi mogle da budu od interesa za njihove klijente, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gardijan.

Kako navodi taj britanski list, kineska kompanija uspela je da se probije u sisteme pojedinih stranih vlada, infiltrira u naloge na društvenim mrežama i hakuje lične kompjutere.

Procureli fajlovi nude uvid u hakerske aktivnosti i alate za špijuniranje Kineza, etničkih grupa i disidenata u inostranstvu, kao i stranih vlada i agencija, a primetno je da se Kina sve više okreće privatnim firmama u kampanjama sajber špijunaže stranih vlada i kontrole domaćeg stanovništva, navodi britanski list.

Kompanija "I-Soon" je navodno sarađivala i sa kineskom hakerskom organizacijom "Čengdu 404", koja se nalazi pod sankcijama američkog ministarstva pravde.

Usluge koje "I-Soon" nudi su raznovrsne, a Gardijan kao jedan od primera navodi da je biro za javnu bezbednost u gradu Šandong platio više od 50.000 evra kako bi dobio pristup sandučićima e-pošte 10 "meta" tokom jedne godine.

Kompanija je tvrdila da može da hakuje naloge na društvenoj mreži X, da dobije lične podatke od korisnika Fejsbuka, ali i da ugrozi različite operativne sisteme, uključujući Mek i Android, navodi se u procurelim dokumentima.

Stručnjak za kompjutersku bezbednost Alan Vudvord rekao je da se kineski hakeri fokusiraju na "masovno prikupljanje podataka".

- Nešto od toga bi se moglo protumačiti kao postavljanje temelja za ometanje u kasnijoj fazi - naveo je Vudvord za Gardijan.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.