KINA SVETU OBEĆALA MILIONE VAKCINA: Poznati detalji isporuke svih PET cepiva

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 10:29

KINA SVETU OBEĆALA MILIONE VAKCINA: Poznati detalji isporuke svih PET cepiva

Kina će pokušati vakcinama popraviti to što nije blagovremeno obavestila svet o epidemiji koronavirusa

U magacinu na međunarodnom aerodromu Šenzen na jugu Kine, nalazi se nekoliko komora u kojima je regulisana temperatura za velike količine vakcina koje će uskoro biti tu smeštene. Kina je navela da bi u narednim mesecima trebalo da počne isporuku stotina miliona doza.

Kako su naveli kineski zvaničnici, čeka se dozvola državnih regulatora za lekove, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čega će se te velike količine vakcina poslati čak i u zemlje koje već imaju potencijalne kandidate za vakcinu, ali i u one koje su u razvoju.

Ova globalna kampanja Kini pruža priliku da popravi imidž koji je narušen zbog početnog nepravilnog postupanja s izbijanjem koronavirusa.

Navedeno je i to da Peking takođe može koristiti vakcine kao "instrument za spoljnu politiku kako bi se na taj način promovisala određena moć i poboljšao međunarodni uticaj".

Ranije tokom pandemije napori Kine da pomogne svet isporukom maski i drugih medicinskih potrepština zemljama koje su teško pogođene koronavirusom, zasenili su izveštaji o nekvalitetnim zalihama i optužbama da Peking pokreće kampanju dezinformacija kako bi se promenilo mišljenje i priča o koronavirusu.

Distribucija vakcine mogla bi Pekingu pružiti novu šansu kada je reč o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Kina trenutno radi na razvoju potencijalnih pet kandidata za vakcinu, a od toga su četiri dostigle treću fazu ispitivanja, što je poslednji i najvažniji korak pre nego što se zatraži odobrenje za njenu upotrebu.

Nakon što je skoro eliminisan koronavirus unutar kineskih granica proizvođači lekova u ovoj zemlji morali su potražiti pomoć u inostranstvu kako bi testirali efikasnost svojih vakcina. Tako je treća faza testiranja pokrenuta u najmanje 16 država, piše CNN.

U zamenu za taj ustupak, mnogim zemljama koje su bile "domaćini ispitivanja" je obećan rani pristup efikasnim vakcinama, a u određenim slučajevima i otkrivanje tajne kako ih proizvesti na lokalnom nivou.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.