KINA PORINULA TRI MOĆNA RATNA BRODA: Si Đinping obavio smotru lično, Peking kao da planira desant na Tajvan (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021, 20:35

KINA PORINULA TRI MOĆNA RATNA BRODA: Si Đinping obavio smotru lično, Peking kao da planira desant na Tajvan (VIDEO)

Novo veliko jačanje kineske flote

Prekjuče je održana svečana ceremonija u pomorskoj bazi u Sanji (ostrvo Hajnan), u Kini. Tri glavna plovila su prethodno naručena za potrebe flote Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAN). Razarač "Dalijan", brod za sletanje helikoptera (LHD) "Hajnan" i strateška nuklearna podmornica (SSBN) "Čangdženg-18" stavljeni su u aktivnu službu.

Ceremoniji puštanja u rad prisustvovao je kineski predsednik Si Đinping, takođe generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije.

"Global Times" je, pozivajući se na kineske stručnjake, izvestio da je to prvi put da je vrhovni komandant zemlje istovremeno izvršio smotru tri velika glavna borbena plovila. Preko 70.000 tona je pušteno u rad istog dana. Događaj se poklopio sa 72. godišnjicom postojanja mornarice Kine.

Prema "Naval News", razarač tipa 055 sa brojem zastavica 105, treći je brod ove klase i drugi koji je pušten u rad ove godine.

Razarači Tip 055 najveći su površinski borbeni brodovi koji se trenutno grade na svetu, dužine 180 metara, snopom od 20 metara i gazom od 6,6 metra sa 13.000 tona tereta (u poređenju sa američkom mornaricom Ticonderoga- klase krstarica i razarača klase "Flight III Arleigh Burke", oba sa 9.800 tona ili Kraljevska mornarica Tip 45 sa oko 8.500 tona).

Trenutno naoružanje razarača Tipa 055 uključuje: Glavni top H/PJ-38 od 130 mm, 112 silosa VLS, H/PJ-11 CIWS sa brzinom otvaranja vatre od 10.000 rundi po minutu, rakete kratkog dometa HQ-10, lanseri mamaca i torpeda.

Tip 075 LHD nosi zastavicu broj 31. To je vodeći brod te klase. Brod je porinut u septembru 2019. godine i treći je u ovoj klasi koji je izgradilo brodogradilište Hudong Džonghua u Šangaju. Tokom poslednjih godina, Kina napravi jedan LHD na svakih 6 meseci.

Tip 075 Projekat je usmeren na povećanje sposobnosti "vertikalnog" amfibijskog napada, verovatno uzimajući u obzir planinsku istočnu obalu Tajvana.

Glavine govore o "36.000 tona deplasmana", njegovom "kapacitetu od 28 helikoptera", "dizel motoru sa 12.000 kW 16PC2-6B" i "četiri CIWS uključujući dva HQ-10 i dva H/PJ-11" - izvestio je "Naval News".

Podmornica sa balističkim raketama tipa 094 sa nuklearnim pogonom "Čangdženg-18" ("Dugi marš") sa brojem zastavice 421 verovatno je 6. ili 7. podmornica ove klase u službi kineske mornarice. Tip 094 dugačak je 135 metara i naoružan je sa 12 JL-2 SLBM, svaki sa procenjenim dometom od 7.400 km.

Ceremoniju puštanja u rad emitovala je CCTV. Izveštaj je pokazao kinesku brzinu u nacionalnom odbrambenom, naučnom i tehnološkom razvoju, ističući odlučnost Kine da upravlja Južnokineskim morem.

Još jedna specifičnost koju je otkrio video snimak ceremonije puštanja u rad bio je najviši nivo vojne discipline u kineskoj mornarici. U današnje vreme retko koja vojska na svetu ima sličnu borbenu gotovost i urednost.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.