KIM DZONG UN PRETI AMERICI Ako ovaj uslov ne ispunite do ponedeljka NAPASCEMO VAS

Izvor: medio.rs, 16.Avg.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIM DZONG UN PRETI AMERICI Ako ovaj uslov ne ispunite do ponedeljka NAPASCEMO VAS

- Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda moraju da odustanu od vojnih vežbi - poručeno je iz Severne Koreje

Severna Koreja zapretila je napadom ukoliko SAD ne otkažu multinacionalne vojne vežbe, čiji je početak zakazan za ponedeljak.

Južna Koreja svake godine zajedno sa SAD i ostalim saveznicima izvodi vojne vežbe pod nazivom “Ulchi-Freedom Guardian”. Cilj ovih vežbi je poboljšanje vojne spremnosti i bezbednosti u regionu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << i održavanje stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Ovakve vežbe se održavaju svake godine, a Severna Koreja, takođe, svake godine preti napadom.

– Što su vežbe intenzivnije, to je potrebna i jača vojna reakcija – izjavio je predstavnik za medije severnokorejske Nacionalne komisije za odbranu.

- SAD su svesne pretnji – rekao je zvaničnik američkog Stejt departmenta, i dodao da su vojne vežbe transparentne, fokusirane na odbranu i osmišljene tako da se poveća vojna spremnost Južne Koreje i regije.

Ove pretnje nisu nikakva novost za SAD, ali sad se razlikuju jer deluju mnogo ozbiljnije nego dosad.

- Vojska i narod nisu više ono što su bili u prošlosti kada su se puškama borili protiv američkih nuklearnih bombi. Severna Koreja je nepobediva sila i poseduje opremu koja je nepoznata ostatku sveta – poručili su sjevernokorejski zvaničnici.

U izveštaju državne televizije u Severnoj Koreji stoji da ova zemlja nije mogla da se suprotstavi SAD u prošlosti, no ove godine može da preti napadom na američko tlo.

– Ako SAD žele da njihova teritorija bude sigurna, onda moraju da odustanu od vojnih vežbi – poručeno je iz Severne Koreje.

Severnokorejci nisu zainteresovani za pregovore o nuklearnom programu poput onih u slučaju Irana. Bivši američki general koji je učestvovao na ranijim vojnim vežbama smatra da Kim Džong Un samo traži pažnju.

- Jedan od ključnih ciljeva propagande mladog lidera je da privuče pažnju SAD. S obzirom na činjenicu da smo fokusirani na Islamsku državu, Al Kaidu, Rusiju i Ukrajinu, Kim čini sve kako bi bio u centru pažnje – izjavio je general Mark Hertling.

SAD zajedno sa svojim partnerima kao što su Australija, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland i Velika Britanija, namerava da započne vežbe u ponedeljak, a one će trajati 12 dana.

(Blic)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.