KIKINDA PRESTONICA SAMOUBICA!

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIKINDA PRESTONICA SAMOUBICA!

Nakon 14 „rekordnih“ godina na severu Banata i Bačke ove godine manje suicida - „samo“ 24 osobe oduzele sebi život

KIKINDA - Crne brojke za brigu.

Svake godine u ovom delu Vojvodine dogodi se šezdesetak samoubistava, po čemu ovaj region prednjači u Srbiji, ali i u Evropi. Ipak, velike su šanse da se, nakon četrnaest bremenitih godina, 2010. okonča sa znatno manje suicida. U prvih osam meseci dogodila su se „samo" 24 samoubistva, dok ih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u istom lanjskom periodu bilo 42.

O alarmantnoj situaciji svedoče zastrašujući podaci Policijske uprave Kikinda, prema kojima je od 1995. do 2009. godine u šest opština Severnobanatskog okruga čak 846 osoba diglo ruku na sebe. Drugim rečima, žitelji jednog manjeg vojvođanskog sela zauvek su nestali digavši ruku na sebe. U dve trećine slučajeva samoubice se odlučuju na vešanje. Obično biraju jutarnje ili popodnevne časove, kada su sami kod kuće, i odlaze na tavan ili u pomoćne prostorije kuće.

- Od 24 ovogodišnja samoubistva, čak 19 izvršeno je vešanjem. Kikinđani i dalje prednjače po broju samoubistava - njih 15 odlučilo se na put bez povratka. Po tri samoubistva dogodila su se u opštinama Kanjiža i Novi Kneževac. U Severnobanatskom okrugu ruku na sebe češće dižu muškarci nego žene. U tom pogledu ništa se nije promenilo ni ove godine, jer se ubilo 20 muškaraca i četiri žene - kaže portparolka PU Kikinda Radojka Radanović.

Policijski inspektor Borislav Makivić navodi da među muškarcima najbrojniju skupinu samoubica čine penzioneri, a kod žena domaćice.

- Oko 50 odsto samoubica ostavlja oproštajnu poruku, koja najčešće nije naročito opširna i obično je ispisana rukom. Policijskoj istrazi mnogo pomaže kad prilikom uviđaja pronađemo oproštajno pismo. Meni i kolegama najteže je kada se radi o samoubistvima koje su počinili mlađi ljudi, a naročito deca. Takvi prizori ne zaboravljaju se lako. Loše ocene u školi za jednog dvanaestogodišnjeg dečaka iz okoline Kanjiže prošle godine su bile okidač da izvrši samoubistvo vešanjem - kaže Makivić.

Crne brojke

Prema podacima kikindske policije, od 1995. do 2009. godine ubila su se 622 muškaraca i 224 žene. Najčešće se ubijaju stariji od 50 godina. Prave dimenzije crnih brojki na težini dobijaju ako se zna da je dvostruko više ljudi sebi oduzelo život nego što je stradalo u saobraćajnim nesrećama, požarima ili od ruke ubice. U istom periodu u saobraćajkama je poginulo 350 ljudi, ubijeno je 50 osoba, dok su u požarima stradala 44 lica.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.