Izvor: B92, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR PREDAO TELA DVA PRIPADNIKA VJ

Kursumlija -- Predstavnici KFOR i UNMIK su predali rodbini posmrtne ostatke vojnika Vladana Stanojevica iz Kraljeva i Sase Kumatovica iz Kragujevca. Dva vojnika poginula su za vreme NATO bombardovanja 1999. u rejonu karaule Kosare na jugoslovensko-albanskoj granici, javlja dopisnik Radija B92 iz Kursumlije Ljiljana Danilovic, gde je primopredaja obavljena. Tela su dopremili predstavnici UNMIK-policije, a primopredaji su prisustvovali oficiri VJ i sef Biroa za kidnapovana i nestala lica Gvozden >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gagic, koji je istakao da tela nisu mogla ranije da budu pronadjena zbog toga sto je teren oko karaule bio miniran. "Kako su predstavnici KFOR i UNMIK pristupali razminiravanju terena, tako su pronasli i ta dva tela. U postupku identifikacije ucestvovali su roditelji, uz koordinaciju Koordinacionog centra i predstavnika UNMIK-policije i medjunarodnog Crvenog krsta", kaze Gagic. On istice da Biro za kidnapovana i nestala lica ima informacije o postojanju vise od 100 masovnih grobnica na teritoriji Kosova i Metohije. "Postoje i masovne grobnice na legalnim grobljima, koje je Haski tribunal otkrio, konstatovao ratne zlocine i ponovo zakopao tela kao neidentifikovana.

Radi se o muslimanskom i pravoslavnom groblju u Pristini, 'Dragodan', i jednoj lokaciji gde ima preko 100 tela u Suvoj Reci", kaze Gagic.

Ekshumacija i identifikacija tela iz nekih od ovih masovnih grobnica bice poceta krajem aprila ove godine, istice Gagic. On je izjavio da, bez obzira na to sto je UNMIK-policija ispitala 130 lokacija i sto nije pronasla kidnapovane i zatvorene, centar poseduje informacije da na prostorima Kosova i Metohije i van Pokrajine ima zivih. Ocekujemo intenzivne aktivnosti po ovom pitanju i prve rezultate, rekao je Gagic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.