Izvor: B92, 09.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KERIM: NATO PODRZAO MERE MAKEDONSKE VLADE

U NATO smo dosli s predlogom mera za resenje krize na granici s Makedonijom, izjavio je nakon susreta s Vecem NATO ministar inostranih poslova Makedonije Srdjan Kerim. Isticuci da su ambasadori zemalja NATO u petak snazno osudili nasilje ekstremista, Kerim je naveo i podrsku svim do sada preduzetim merama makedonske vlade, koje za cilj imaju smirivanje krize. Kerim je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo odlukama NATO da dozvoli jugoslovenskim snagama bezbednosti patroliranje u delu bezbednostne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zone na jugu Srbije uz makedonsku granicu. Kerim je saopstio da je NATO informisao o predlogu makedonske vlade, koji predvidja hitno uspostavljanje nekog vida zone bezbednosti duz cele kosovsko-makedonske granice i to na njenoj kosovskoj strani. Predlogom je obuhvaceno i znacajnije angazovanje KFOR na obezbedjenju granicnog pojasa dok bi sa makedonske strane granice bile angazovane jedinice nove granicne sluzbe koje bi postupno zamenile vojsku u cuvanju granice. Uz ovo, Kerim je, iznoseci plan makedonske vlade, podvukao vaznost jacanja stalne koordinacije KFOR i oruzanih snaga Makedonije te stvaranje uslova za povratak zitelja sela Tanusevci u svoje domove. Kerim je u obracanju Vecu istakao kako bi bezbednost unutar predlozene zone trebalo poveriti snagama KFOR ali i "zemljama voljnim da daju svoj doprinos, ako to bude neophodno".

Zamenik generalnog sekretara NATO Serdjo Balancino je, nakon susreta s Kerimom, saopstio kako je i ovaj put Makedoniji odato priznanje za odmerenu reakciju na nasilje uz kosovsku granicu te kako NATO sa svoje strane preduzima niz mera kako bi pomogao makedonskim vlastima u uspostavljanju stabilne i bezbedne situacije uz granicu. 'Takva mera je i odluka da se dozvoli kontrolisan ulazak u deo zone bezbednosti uz makedonsku granicu jugoslovenskim snagama koje bi trebalo da zaustave ilegalan prelazak naoruzanih grupa ekstremista na makedonsku teritoriju. Clanovi Veca NATO s paznjom su saslusali predlog mera makedonske vlade ali se nisu jednoglasno slozili s predlozenim merama. Ali, NATO ce pazljivo razmotriti predlozene mere i vrlo skoro izneti svoj stav o njima", izjavio je Balancino, javlja Sense.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.