KEK postavlja nove uslove

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KEK postavlja nove uslove

Umesto dogoverenog potpisivanja kolektivnih ugovora, predstavnici Kosovske elektroenergetske korporacije zatražili nadležnost i nad upravnom zgradom Elektrokosmeta u Štrpcu. Pitanje sporazuma sa KEK-om treba da rešavaju predstavnici lokalne samouprave, tvrdi državni sekretar za KiM Oliver Ivanović.

Predsednik Skupštine opštine Štrpce Bojan Savić rekao je da još nije počelo potpisivanje kolektivnih ugovora sa Kosovskom elektro korporacijom (KEK), čiji su predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas zatražili nadležnost i nad upravnom zgradom Elektrokosmeta u Štrpcu.

Savić je agenciji Tanjug rekao da su predstavnici KEK istupili sa novim zahtevom, a to je nadležnost nad upravnom zgradom koja je vlasništvo Elektro-privrede Srbije (EPS) odnosno "Elektrokosmeta".

"Radnici KEK dobili su ključeve od trafostanice koje su danas vratili tražeći nešto što nije u njihovoj, ali ni u našoj nadležnosti, a to je upravna zgrada EPS-a", rekao je Savić.

Savić je optužio predstavnike KEK-a da nisu ispoštovali prethodni dogovor i da iz dana u dan postavljaju sve više zahteva.

"Čekamo instrukcije Beograda, pa ćemo videti šta i kako dalje", rekao je Savić i istakao da je nakon trideset dana bez struje situacija u ovoj opštini izuzetno teška.

Na vanrednoj sednici opštine Štrpce juče je određena šestočlana delegacija koja bi, u ime meštana Sirinićke Župe, trebalo da potpiše kolektivni ugovor sa predstavnicima KEK-a.

Taj kolektivni ugovor predstavlja predugovor za pojedinačne ugovore sa KEK-om o naplati električne energije.

Oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca koji žive u Štrpcu bez struje su od 30. juna.

Žitelji ove opštine su prvih deset dana bili pod jakim režimom redukcija i struju su imali samo od ponoći do sedam časova ujutru, a od 11. jula su u potpunosti bez električne energije.

U najtežem položaju zbog isključenja struje je 320 interno raseljenih osoba smeštenih u nekoliko kolektivnih centara, a problema ima i u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Sporazum sa KEK-om pitanje lokalne samouprave

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je u izjavi Tanjugu da je pitanje sporazuma sa Kosovskom elektro korporacijom u opštini Štrpce stvar lokalne samouprave i naglasio da je na predsedniku opštine da sporazum postigne.

Ivanović je rekao da svi predsednici opština imaju ovlašćenja da u direktnim pregovorima sa KEK-om nađu najbolje moguće uslove, i dodao da su sporazumi potpisani u drugim opštinama Pomoravlja.

Ivanović je ocenio da je "predsednik opštine bez mnogo razloga zategao odnos sa predstavnicima KEK-a, umesto da u prvim danima postigne sporazum na istom ovom principu na kojima ga postiže danas, jer bi tada imao mnogo povoljniju pregovaračku poziciju, a i rezultat bi bio bolji".

Državni sekretar je rekao da "nije dobro da cenu 'prepucavanja' između lokalnog rukovodstva i KEK-a plaćaju građani, koji predugo trpe bez struje.

"Svako uslovljavanje, pogotovu nekakvim političkim stavovima i političkim zahtevima samo može da odloži rešenje ovog teškog problema koji preti da izazove i ozbiljne humanitarne probleme u Štrpcu", istakao je Ivanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrpce: Potpisati ugovor sa KEK-om

Izvor: Večernje novosti, 27.Jul.2009, 15:25

Odbornici Skupštine opštine Štrpce odobrili su na današnjoj vanrednoj sednici da šestočlani tim potpiše kolektivni sporazum sa Kosovskom elektro-energetskom korporacijom (KEK) o snabdevanju strujom stanovnika Sirinićke Župe.

Nastavak na Večernje novosti...

Savić: Novi zahtev Srbima iz Štrpca

Izvor: B92, 28.Jul.2009

Štrpce -- Predsednik SO Štrpce Bojan Savić izjavio je da je Kosovska elektro korporacija, zatražila nadležnost nad upravnom zgradom Elektrokosmeta u Štrpcu... Prema njegovim rečima, još nije počelo potpisivanje kolektivnih ugovora sa Kosovskom elektro korporacijom, a da su njeni predstavnici...

Nastavak na B92...

Novi uslovi KEK-a za uključenje struje u Štrpcu

Izvor: Blic, 28.Jul.2009

Radnici Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) postavili su danas nove uslove meštanima Štrpca kako bi im uključili struju, iako je trebalo da počnu naplatu mesečnog paušala za struju...Predstavnici KEK-a i Štrpca juče su se dogovorili oko svih uslova za uključivanje struje meštanima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.