KBC Zemun: Intenzivna nega skoro puna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2020, 09:59

KBC Zemun: Intenzivna nega skoro puna

Direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović izjavio je danas da se u toj ustanovi leči veliki broj teških kovid pacijenata i da su odeljenja intenzivne nege skoro puna sa 60 obolelih.

Stojanović je za RTS rekao da u ovom trenutku imaju 10 slobodnih mesta i dodao da se beleži veliki broj otpusta i prijema.

"Imamo 20 pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji, još 20 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, pet pacijenata na haj flou respiratorima, što znači na visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dozama protoka kiseonika i ostali su izuzetno teški pacijenti koji imaju svoje osnovne bolesti", navodi Stojanović.

Dodaje da je u KBC Zemun zaražen 71 zdravstveni radnik.

"Od toga je osam na bolničkom lečenju kod nas, a ostali su na kućnoj izolaciji, što je još jedan od faktora koji nam otežavaju rad", poručuje Stojanović.

BG: Prihvatilišta u preventivnoj izolaciji

Ustanove Prihvatilište za decu Beograda i Prihvatilište za odrasla i stara lica od 16. novembra nalaze se u sedmodnevnom karantinu, shodno preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da se u Prihvatilištu za decu Beograda nalazi 26 dece i 13 zaposlenih, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 61 korisnik i 20 zaposlenih.

"Zaposleni u ovim ustanovama su se dobrovoljno odlučili na sedmodnevnu izolaciju, tokom koje ne odlaze kući, već su sve vreme sa korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite", rekla je Stanisavljević, prenosi Beoinfo.

Ona je navela da je Prihvatilištu za odrasla i stara lica ovo sedmi put da ulaze u režim rada preventivne izolacije, dok je Prihvatilištu za decu šesti.

U oba prihvatilišta primenjuju se sve preventivne mere zaštite koje su propisale nadležne institucije - zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače, dezobarijere, beskontaktni toplomeri, sredstva za dezinfekciju.

Oba prihvatilišta poseduju dezotunele, koji omogućavaju svakodnevno funkcionisanje i sigurne ulaske u prostorije.

Stanisavljević je dodala da su u ustanovama socijalne zašitite smešteni korisnici kojima je potrebna dodatna pažnja i pomoć jer su i zdravstveno ugroženi.

"To je veoma važno jer su posebno izloženi mogućim komplikacijama kovida-19. Važno je da su obe ustanove u stalnom kontaktu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, odnosno epidemiolozima. Određene su osobe koje kontaktiraju sa njima i izveštavaju ih o stanju u obe ustanove. Takođe, svim ustanovama koje su u nadležnosti Sekretariijata za socijalnu zaštitu dat je nalog da se postupa po instrukcijama i preporukama dobijenim od epidemiologa i nadležnih organa", istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Imajući na umu epidemiološku situaciju u Beogradu, Prihvatilište za odrasla i stara lica, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad Beograd na vreme je preduzelo mere u cilju zaštite i zbrinjavanja korisnika.

U toku letnjih meseci blagovreme su preduzete mere kako bi se u zimskom talasu kad je pojačan prijem korisnika omogućilo da ustanova može da funkcioniše i prima nove korisnike a dobijena je i saglasnost za prijem novih zaposlenih.

"Prihvatilište za odrasla i stara lica je deo poslovnih prostorija u prizemlju objekta opredelilo za potrebe izolacionog bloka za korisnike, čime je omogućen prijem novih korisnika. Ova odvojena celina poseduje kupatilo sa tušem i dva sanitarna čvora. U proteklih deset dana je bilo pet prijema. Napominjemo da od početka pandemije nijedan korisnik u obe ustanove nije bio zaražen virusom. U 2020. godini u Prihvatilištu za decu Beograda realizovano je 97 zahteva za prijem", precizirala je Nataša Stanisavljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U KBC ZEMUN VELIKI BROJ TEŠKIH PACIJENATA: Koronom zaražen i 71 zdravstveni radnik

Izvor: Kurir, 18.Nov.2020

Veliki broj teških pacijenata, intenzivne nege skoro pune

Nastavak na Kurir...

Stojanović (KBC Zemun): Intenzivne nege skoro pune

Izvor: Danas, 18.Nov.2020

Direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović izjavio je jutros za RTS da je veliki broj teških pacijenata i dodao da su intenzivne nege skoro pune, sa 60 obolelih.

Nastavak na Danas...

Preminula dva pacijenta sa kovid odeljenja u Čačku, raste broj zaraženih

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2020

U prethodna 24 časa na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku preminula su dva pacijenta, saopštio je gradski Radni tim za praćenje koronavirusa...Preminuli su pacijent star 77 godina iz Gornjeg Milanovca, kod koga je bila potvrđena infekcija, i 74-godišnji pacijent iz Čačka čiji se rezultati...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.