KAZNE ĆE BITI RIGOROZNE Ukoliko želite da imate oružje - ovo morate da uradite, policija će dolaziti da proverava

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 11:04

KAZNE ĆE BITI RIGOROZNE Ukoliko želite da imate oružje - ovo morate da uradite, policija će dolaziti da proverava

Svi koji žele da se oslobode oružja, mogu to da urade do 8. juna, bez ispitivanja porekla oružja i bilo kakve krivično-pravne odgovornosti.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a objasnila je da prilikom dobijanja dozvole za oružje, vlasnik mora da ispuni i prostorno-tehničke uslove za čuvanje oružja - da ima sef pod ključem ili na šifru.

- Proveravaćemo po adresi da li postoje uslovi za čuvanje. Ako nisu ispunjeni oružje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će biti oduzimano, a kazne će biti rigorozne - ističe Otović Pjanovićeva.

Građani su od 8. maja predali 9.500 komada oružja, 400.000 komada municije i gotovo 900 minsko-eksplozivnih sredstava, kažu u MUP-u.

Podsećaju da svi koji žele da se oslobode oružja, mogu to da urade do 8. juna, bez ispitivanja porekla oružja i bilo kakve krivično-pravne odgovornosti.

Neregistrovano oružje, koje su građani do sada predali MUP-u, prikazano je danas, u mestu Duvanište, na isključenju Kolari na auto-putu kod Smedereva. Pojedine procene kažu da na svetu ima više od milijardu komada oružja.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala navodi da MUP, zaključno sa jučerašnjim danom, ima kompletne podatke o predatom oružju, te da će danas biti saopšteni. Ističe i da su brojke znatno veće od prethodno saopštenih.

Prema rečima Otović Pjanovićeve, utisak je da su građani osvešćeni zbog dešavanja poslednjih dana u Srbiji, te da se vidi poverenje građana u policiju.

- Građani su sagledali rizike koje nosi držanje oružja u kući, čak i oni koji imaju legalno oružje - kaže Otović Pjanovićeva i dodaje da oni koji imaju smetnje mogu pozvati policiju i tako predati oružje. Ističe da se oružje predaje uz poverenje i saradnju.

Kako je rekla, akcije dokazuje da imamo mehanizme i da smo ozbiljni, te da izmene i dopune određenih zakona se usklađuju, kao i nema podataka da je bilo problema pri predaji oružja.

- Građani su shvatili poruku države, postoji poverenje u policiju i građani vlaćaju oružje. A mi ćemo pokazati da i treba da nam veruju - napomenula je i dodala da i posle smrti vlasnika, naslednici mogu da predaju legalno oružje na čuvanje koje je posedovao do ostavinske rasprave, i to u policiju po poslednjem prebivalištu preminulog vlasnika.

Govoreći o poreklu nelegalnog oružja, Bojana Otović Pjanović je rekla da može biti sa teritorija nekada zahvaćenih ratovima, možda je to oružje nekada bilo legalno, pa je preneto kod nas i sada se nalazi u nelegalnom posedu.

Najavila je da će MUP uložiti dodatne napore da se smanji unos nelegalnog oružja u našu zemlju.

Kada je reč o boravku dece u streljanama, rekla je da je smo imali odlične zakonske procedure, a sada kada se rade dopune zakona, sagledavaju se i predlozi civilnog sektora. Kaže da će biti kontrole apsolutno svih streljana i da će se napraviti propisi, zabrana ulaska maloletnim licima u streljane, kao i obučavanje maloletnika da rukuju oružjem.

Istakla je da će biti posebno krivično delo za osobu koje omogućava maloletniku da dođe u posed oružja ili ga obučava, a da će bilo ko moći da prijavi policiji ukoliko vidi dete od 10 godina u streljani.

Objasnila je da prilikom dobijanja dozvole za oružje vlasnik mora da ispuni i prostorno-tehničke uslove za čuvanje oružja, da ima sef pod ključem ili na šifru.

- Mi ćemo po adresi proveravati da li postoje uslovi za čuvanje i ako oni nisu ispunjeni oružje će biti oduzimano i kazne će biti rigorozne - navela je Bojana Otović Pjanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.