KATASTROFALNA GREŠKA KOJU LEKARI PRAVE Srpski epidemiolog naznačio šta ne treba raditi prilikom PCR TESTIRANJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2020, 14:50

"KATASTROFALNA GREŠKA KOJU LEKARI PRAVE" Srpski epidemiolog naznačio šta ne treba raditi prilikom PCR TESTIRANJA

- Često se misli da je to neki sporedan posao koji rade tehničari, ali to nije tako - objašnjava dr Petrović.

- Često je slučaj da lekari i tehničari u domovima zdravlja uzimaju bris sa metar rastojanja. To je katastrofalna greška. Imam veliko iskustvo u svim epidemijama gripa i ako se to radi pravilno, garantujem da će da se poveća broj pozitivnih na kovid - kaže dr Radmilo Petrović.

Uzimanje brisa za potrebe testiranja na kovid-19 često se smatra sporednim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delom posla, zbog čega može da dođe do niza grešaka i lažnih negativnih rezultata, tvrde epidemiolozi.

- Kada bris uzimaju osobe koje nemaju dovoljno iskustva u tome ili se toliko plaše zaraze da jedva prilaze pacijnetu, može da se desi da rezultat ne bude validan - kaže dr Radmilo Petrović.

Problem kod uzimanja često se radi nestručno, zbog čega može da doprinese povećanom broju lažno negativnih rezultata, kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović.

- Često je slučaj da lekari i tehničari u domovima zdravlja uzimaju bris sa metar rastojanja. To je katastrofalna greška. Uzimanje brisa se ponekad nestručno radi i dopinosi broju lažno negativnih slučajeva. Kada se na metar odstojanja "čeprka" po vrhu nosa ili ždrela, to nije dovoljno - kaže dr Petrović.

Da bi se korona otkrila, mora da se uzme bris iz gornjeg dela ždrela i nosa. Potrebno je da se jednom rukom podigne vrh nosa, i da se ide nosnim hodnikom.

- Kako bi se virus detektovao, bris mora da se uzme iz naztofaringsa, dela ždrela iza nosa. Najpravilnije i nabolje kod svih virusoloških virusa jeste da se bris uzme na savitljivom štapiću. Na nos se uđe donjim nosnim hodnikom dubine 7 do 10 santimetara i to ništa ne boli - kaže epidemiolog.

Često se misli da je to neki sporedan posao koji rade tehničari, ali to nije tako.

- U Torlaku sam takav posao radio godinama i uzeo 2.5000 briseva. Imam veliko iskustvo u svim epidemijama gripa. Ako se to radi pravilno, garantujem da će da se poveća broj pozitivnih na kovid. Ako se to ne uradi dobro, ostavili smo jedan slobodan izvor zaraze - rekao je dr Petrović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.