KASNI JESENJA SETVA U UŽIČKOM REGIONU

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KASNI JESENJA SETVA U UŽIČKOM REGIONU

UŽICE - Iako su optimalni rokovi za jesenju setvu u užičkom regionu istekli ratari koriste trenutno povoljne vremenske uslove da nadoknade ono što su zbog kiše i snega propustili u oktobru, izjavio je savetnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Užice Ljubinko Pantelić.

Na ratarskim parcelama ovog regiona planom jesenje setve bilo je predviđeno da se pšenicom zaseje oko 2.000 hektara oranica, ozimim ječmom blizu 200 hektara i trikatelom oko 500 hektara, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je, prema rečima Pantelića, za sada zasejano tek nešto više od polovine planiranih površina.

Ovaj poljoprivredni stručnjak ističe da su užički ratari u jesenjoj setvi imali ozbiljnih problema u snabdevanju sa semenom tritikale, žitarice za čiju proizvodnju poslednjih godina raste interes zbog stočarske proizvodnje, tako da se njeno seme moglo nabaviti jedino u Vojvodini.

Užički ratari nezadovoljni su i ponudom semena pšenice jer su ih trgovci uskratili za ponudu novijih i kvalitetniji sorti, nudeći im standardne sorte koje ne daju očekivane prinose.

U požeškoj kotlini, Lužničkoj dolini i predelima Polimlja ovih dana završava se i berba kukuruza, koji je prema oceni Pantelića, na ukupnoj površini od blizu 9.000 hektara ove godine doneo dobar rod od oko pet tona po hektaru.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.