KARTEL NIJE IMAO PLOVIDBENU DOZVOLU! Rečna policija stigla za minut - zašto je potonuo tek će se istražiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2023, 12:24

"KARTEL" NIJE IMAO PLOVIDBENU DOZVOLU! Rečna policija stigla za minut - zašto je potonuo tek će se istražiti

Na splavu moraju da budu stručna lica koja se brinu o održavanju splava, takođe, moraju da budu prsluci za spasavanje, hidranska mreža, razne pumpe upravo zbog ovakvih stvari kada dođe do primanja vode na samom objektu - naveo je Milošević.

Direktor Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu Slobodan Milošević izjavio je danas da splav "Kartel" koji je u subotu uveče potonuo, nema potrebnu dozvolu Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

On je za Tanjug objasnio da će veštak na osnovu tehničke dokumentacije koju Uprava poseduje doći do rešenja i saznanja zbog čega je splav "Kartel" potonuo.

Milošević kaže da postoje tačna pravila koja su određena pravilnikom o tehničkim pravilima za plutajuće objekte i čamce kako bi jedan splav bio bezbedan za rad. Kako je naveo, prvo se podnosi zahtev koji mora da podnese vlasnik splava ili ovlašćeno lice, a nakon toga stručna lica Uprave izlaze na pregled i utvrđuju činjenično stanje na samom splavu.

Prema njegovim rečima, splav mora da poseduje određene debljine limova pontona, određene debljine konstrukcije, mora da ima potrebnu tehničku dokumentaciju, u koju, napominje on, spada i pristupni most jer se on smatra delom plutajućeg objekta.

- Poklopci, revizioni otvori koji moraju stalno da budu zatvoreni, ojačani sa vakuum gumama.

Govoreći o propisanom broju ljudi koji može da se nađe na splavu, Milošević kaže da se na osnovu stabiliteta objekta, dimenzija, plana evakuacije i nosivosti računa propisana težina mase koju jedan objekat može da nosi.

Napominje da ne može da bude ni jedna osoba ili objekat više nego što je propisano određenom težinom mase koju može jedan objekat da nosi.

- Najvažnije je da nije bilo žrtava, policija je odradila svoj posao besprekorno i zbog toga nemamo teže povređenih ili stradalih osoba. Pozivam sve vlasnike splavova da se registruju, da ispune uslove i da se poštuje broj propisanih osoba. Apelujem i na omladinu i građane koji gostuju na tim splavovima da vode računa, da na ulaznim vratimo postoji tabla gde piše maksimalan broj osoba, da ne ulaze na objekat ukoliko golim okom može da se proceni da li ima više osoba od dozvoljenog - rekao je Milošević.

Komandir Policijske ispostave za bezbednost na rekama MUP Miloš Kostić izjavio je danas da su patrole sa posadama na patrolnim čamcima stigli u roku od jednog minuta nakon prijave da tone splav "Kartel" i da su zajedno sa pripadnicima MUP-a izvršili evakuaciju.

- Odmah po prijavi u roku minut patrole sa posadama na patrolnim čamcima su pristigle u zonu mesta događaja i zajedno sa policijskim službenicima Policijske stanice Savski venac i kolegama iz Sektora za vanredne situacije izvršili evakuaciju više desetina uglavnom mlađih lica koja su se našla u reci, na samom splavu kao i na krovu splava i iste iskrcali na obalu i obližnje splavove gde im je od strane ekipa SHP Beograd pružena prva pomoć - rekao je Kostić za Tanjug. Kako je dodao tom prilikom niko nije stradao.

- Naš savet je da odgovorna lica koja drže ugostiteljske objekte i organizuju razne događaje na splav ovima moraju da poštuju zakonom utvrđene propise koji se odnose na bezbednost i broj gostiju - rekao je Kostić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Splav "Kartel" nije imao potrebnu plovidbenu dozvolu

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Dec.2023

BEOGRAD - Direktor Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu Slobodan Milošević izjavio je danas da splav "Kartel" koji je u subotu uveče potonuo, nema potrebnu dozvolu Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.