Izvor: B92, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARDINAL KASPER POZVAO SPC DA POSETI RIM

Beograd -- Izaslanik rimskog Pape, kardinal Valter Kasper, zavrsio je posetu Srbiji susretom sa predsednikom Vojislavom Kostunicom i zvanicnicima savezne i republicke vlade. Kardinal Kasper, koji je prethodnih dana razgovarao sa patrijarhom Pavlom i obisao katolicke zajednice u vise gradova, izjavio je da su odnosi Srbije, Srpske pravoslavne crkve i Vatikana dobri, ali da se moraju unaprediti. Zbog toga je Kardinal uputio poziv za posetu Sinoda Srpske pravoslavne crkve Rimu. Jedna od tacki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporenja Rimokatolicke crkve i pravoslavnih crkava jeste teznja Svete stolice za medjusobnim potpunim zblizavanjem. Zbog toga je Vatikan koncept tog zblizavanja promenio, rekao je ovaj papin predstavnik: "Tacno je da zelimo potpuno zajednistvo sa pravoslavnim crkvama, ali to znaci da one mogu i dalje imati svoje tradicije. Mi to ponavljamo i ponovo kazemo, mi danas ne zelimo uniju, to je stari model.

Trazimo novi oblik potpunog zajednistva", rekao je Kasper.

Kardinal je jos rekao da bi Papa Jovan Pavle Drugi rado posetio nasu zemlju, da Sveta Stolica smatra da je Jugoslaviji mesto u ujedinjenoj Evropi, kao i da srpska kulturna bastina na Kosovu mora da se obnovi i zastiti. Kardinal nije zeleo da komentarise pisanje podgorickog lista "Dan", koji je objavio da je crnogorski predsednik Milo Djukanovic zatrazio od Vatikana da prizna Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Prema tom izvoru, kardinal Kasper je rekao Djukanovicu da za taj zahtev "nece ni da cuje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.