Izvor: B92, 10.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARAJOVIC: VLASTI NE ODGOVARAJU NA PISMA

Kompanija 'ICN Farmasjutikals' isporucice uskoro ampule svog leka "Virazol" koji se koristi u lecenju obolelih od hemoragicne groznice, najavili su u utorak predstavnici ICN Galenike. Potpredsednik kompanije za odnose s javnoscu Dragan Karajovic napomenuo je da je makedonska vlada od ICN jos pocetkom juna trazila ovaj lek i dobila ga. Neobicno je da je jugoslovensko ministarstvo zdravlja reagovalo tek u ponedeljak i pored toga sto je na teritoriji Jugoslavije registrovano 85 obolelih, kaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karajovic. 'U ponedeljak je g. Panic dobio pismo od Saveznog ministarstva za zdravlje u kome ga oni mole da u skladu sa svojim mogucnostima obezbedi 300 ampula ovog leka. Direktor nase kompanije u Jugoslaviji je jos ranije napisao jedan dopis i uputio ga ministru zdravlja Republike Srbije, a kopija je otisla i premijeru, a mi do danas nismo dobili nikakav odgovor. Postavlja se pitanje da li ljudi treba da nam umiru jer nismo prevazilsi sujete, ili treba da budemo humanisti i lekari i da zaboravimo sve druge stvari ako vec postoji neki drugi lek i neko ima dobru volju da ga pokloni', rekao je Karajovic. Terapija "Virazolom" po pacijentu kosta oko 15.000 dolara i najefikasnija je ukoliko se s njom pocne u prvih 6 dana bolesti, rekla je na konferenciji za novinare potpredsednik za istrazivanje i razvoj Ljubica Medic Mijacevic.

Na konferenciji za novinare bilo je reci i o aktuelnoj nestasici lekova. Karajovic je optuzio je Republicki zavod za zdravstveno osiguranje jer insistira na utvrdjenim kvotama kojima je preoizvodjacima nametnuta odredjena kolicina lekova koje pojedinacno mogu da iznesu na trziste. "ICN Galenika" trenutno poseduje sirovine i gotove lekove u vrednosti 40 miliona maraka, tvrdi Karajovic. On optuzuje Zavod sto jos nije odgovorio na zahtev ICN za povecanje ucesca u snabdevanju lekovima, cime bi se gradjanima "besplatno" obezbedili lekovi u vrednosti oko 5 miliona maraka za period od 4 meseca, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.