KAO-U-ZEMLJI-CUDA-Zavirite-u-pecinu-od-kristala

Izvor: medio.rs, 26.Avg.2014, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAO-U-ZEMLJI-CUDA-Zavirite-u-pecinu-od-kristala

Na 300 metara ispod površine zemlje nalazi se Pećina kristala. Otkrivena je pre 14 godina, a zbog temperature od 58 stepeni, naučnici u njoj ne mogu da provedu više od 10 minuta.

U pećinama u meksičkoj pustinji Čivava, u rudniku Naika pronađeni su masivni kristali, koji su sasvim slučajno otkrili rudari.

Naika je rudnik olova, cinka i srebra a najpoznatiji je po svojim izvanrednim selenitnim kristalima. Nalazi se 300 metara ispod površine zemlje, a njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << češće korišćeno ime je Pećina kristala.

Foto: Wikipedia/Rob Lavinsky

Otkrivena je 2000. godine, a kristali koji liče na stubove su nastali kao posledica stabilnih uslova u njoj, visokoj temperaturi i vodi bogatoj mineralima.

U prostoru pećine nalaze se divovski selenitni kristali, od kojih su neki najveći prirodni kristali ikada do sad pronađeni. Formiraju se od hidrotermalnih fluida, koji izviru iz dubljih komora pored kojih protiče magma.

Foto: Foter/Flickr/Paul Williams www.IronAmmonitePhotography.com

Sitni gasovi koji su “zarobljeni” unutar kristala otkrivaju tajne o njegovom rastu i morfologiji, a uslovi u kojima oni rastu ne mogu da se ponove u laboratoriji. Najteži kristal ima 55 tona, a mogu da budu dugi i do 11 metara. Temperatura u pećini iznosi, konstantno, 58 stepeni.

Najstariji kristal je star 500.000 godina, a naučnici, zbog izuzetno visoke temperature, ne mogu da provedu više od 10 minuta u ovoj spektakularnojpećini.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.