KAO DA RAT NIJE DOVOLJAN: 119 poginulih u snežnim lavinama u Avganistanu, 150 kuća uništeno, dva sela zatrpana snegom (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 06.Feb.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAO DA RAT NIJE DOVOLJAN: 119 poginulih u snežnim lavinama u Avganistanu, 150 kuća uništeno, dva sela zatrpana snegom (FOTO)

Najmanje 119 osoba stradalo je u prethodnih dana snežnim lavinama u različitim delovima Avganistana.

Prema rečima portparola avganistanskog ministra za upravljanje vanrednim situacijama i humanitarnim poslovima Omera Mohamadija, to je skoro dvostruko više od prethodno objavljenog broja od 54 poginulih.

Mohamadi je istakao da je, pored toga, više od 65 osoba povređeno, a 150 kuća uništeno u lavinama.

Foto: Tanjug/AP

Većina novih žrtava zabeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je u provinciji Nuristan, u blizini granice sa Pakistanom, gde su dva sela zatrpana snegom.

Mohamadi je rekao da su spasilačke ekipe do sada izvukle 48 tela iz tih sela.

AFP je u nedelju objavio da su najmanje 54 osobe nastradale tokom tri dana obilnih snežnih padavinana u Avganistanu.

KAO DA RAT NIJE DOVOLJAN

Ujedinjene nacije objavile su da je u 2016. godini bio rekordan broj civilnih žrtava rata u Avganistanu.

Foto: Tanjug / AP

Skoro 11.500 osoba, od kojih su trećina deca, poginulo ili ranjeno u sukobima u toj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju UN, koji je počeo da beleži civilne žrtve 2009. godine, sukobi između bezbednosnih snaga i ekstremista, naročito u naseljenim područjima, i dalje su "glavni uzrok civilnih žrtava".

To je, ocenjuje AFP, "sumorni pokazatelj" porasta nasilja, više od dve godine nakon završetka borbene misije NATO u Avganistanu, navodi se u saopštenju UN.

Više od 3.500 dece je među žrtvama, precizira se u izveštaju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.