KANADA JAČA VOJNO PRISUSTVO U OPASNOM REGIONU: Izneta nova Indo-pacifička strategija, suprotstaviće se moćnoj velesili!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2022, 19:10

KANADA JAČA VOJNO PRISUSTVO U OPASNOM REGIONU: Izneta nova Indo-pacifička strategija, suprotstaviće se moćnoj velesili!

Novi dokument su predstavile kandaske vlasti

U dokumentu na 26 stranica koji su predstavile kanadske vlasti, istaknuto je da će 1,9 milijardi američkih dolara biti uloženo kako bi Kanada pojačala svoje vojno prisustvo u regionu i pooštriti pravila ulaganja, kako bi zaštitila intelektualnu svojinu i sprečila kineska državna preduzeća da sakupe kritične zalihe minerala.

Nova strategija je nacrt za produbljivanje veza sa brzorastućim regionom od 40 zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa skoro 37,4 hiljada milijardi američkih dolara ekonomske aktivnosti. Fokus strategije je, međutim, na Kini, koja je pomenuta više od 50 puta.

Navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad i sajber-bezbednost. Kako se dodaje, Otava će u regionu raditi zajedno sa partnerima kao što su SAD i Evropska unija.

- Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine. U oblastima gde postoji veliko neslaganje, Kanada će se suprotstaviti Kini - navodi se u strategiji.

Međutim, u dokumentu se navodi i da je Kina velika šansa za izvoznike iz Kanade, te da će se sa Pekingom sarađivati na - pitanjima od egzistencijalne važnosti za svet, kao što su klimatske promene, globalno zdravlje i širenje nuklearnog oružja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.