KAKVU MOĆ NAD DECOM RODITELJI DANAS UOPŠTE IMAJU?! Nekad se znao red, dedina puška je visila na zidu, niko nije smeo da je pipne

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2023, 21:12

KAKVU MOĆ NAD DECOM RODITELJI DANAS UOPŠTE IMAJU?! "Nekad se znao red, dedina puška je visila na zidu, niko nije smeo da je pipne"

Psiholog upozorava da su mere bez vaspitanja nemoćne

Ubistvo u školi na Vračaru počinio je dečak (13) iz očevog pištolja, za kog se ispostavilo da kod sebe ima čak pet pušaka i dva pištolja, posle čega je i uhapšen. Kosta Kecmanović je u času napada imao i četiri molotovljeva koktela, a na mestu zločina je pronađeno 57 čaura, šest metaka i četiri okvira.

U momentu hapšenja Uroš Blažić (21), čiji je zločin označen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao teroristički čin, pronađene su četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatska puška bez fabričkog broja, navedeno je u saopštenju policije.

Između ta dva zločina, koja su odnela 17 života, desile su se još neke pretnje plastičnim oružjem, kao i stvarni napadi pravim: na više lokacija u Beogradu, u Kragujevcu, Novom Sadu, neimenovanom mestu u Vojvodini, Obrenovcu, Nišu, Leskovcu.

Posle svega građani su šokirano ponavljali pitanje - odakle toliko oružja? Neki su se prisetili scena iz svog detinjstva, kada je odrastajući u velikim kućama sa tri generacije, oružje bilo dostupno svima, ali većini zabranjeno. To je, sećaju se, bila jedina, ali delotvorna mera.

Korisnik društvenih mreža objavio je fotografiju dedine puške na zidu uz obrazloženje da je bio bio vaspitan da je ne uzima. Danas puška mora da se čuva, ali deca ne moraju da se vaspitavaju, zaključio je.

- Znao se red - reagovali su mnogi. Tim povodom je školski psiholog Branka Tišma kazala da su mere države jedno, a vaspitavanje drugo, te da se moraju dopunjavati.

- Mere države ne znače bez usađivanja vrednosti - opominje navodeći da bi efekat preduzetog bio potpun samo u slučaju da se posveti obema stavkama.

Ponavlja da se deci moraju postaviti granice, da se oružje mora obezbediti i učiniti nedostupnim, ali da je vaspitavanje prvo. Ističe da se među decom prečesto čuje - ja želim, ja volim, te da se u postavljanju granica mora biti dosledan.

Vlada Srbije juče je usvojila mere kako bi se sprečilo da se događaji od srede i četvrtka ponove. Zakon o oružju i municiji biće pripremljen po hitnom postupku. To bi značilo da se pooštre uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Za one koji ih ne ispune, dodaju, boće predviđen obavezan otkup.

U juče izdatom saopštenju dodaju i da je cilj da se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanji za devedeset procenata.

Biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje): lekarski, psihijatriski i psihološki pregled, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

- MUP će takođe razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja - dodaju u saopštenju. Jedna od mera biće moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Navodi se i mogućnost uvođenja moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

Jedna od mera je i poziv vlasnicima nelegalnog oružja i eksplozivnih naprava da ga u roku od mesec dana predaju bez posledica, a predviđene su i oštrije kazne za nepoštovanje zakona.

Sve to dolazi nakon što je u danima žalosti za ubijenima pronađen arsenal oružja pri rukama obojice masovnih ubica - trinaestogodišnjeg K. K. i 21-godišnjeg U. B.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Sve vesti o masakru kod Mladenovca možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.