KAKO SU HORDE ZLA JURE FRANCETIĆA MONSTRUOZNO UBIJALE SRBE: 326 devojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2022, 10:11

KAKO SU HORDE ZLA JURE FRANCETIĆA MONSTRUOZNO UBIJALE SRBE: 326 devojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu! (VIDEO)

Srpski narod nije zaboravio

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra biće obeleženo 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.

Obeležavanje će početi danas svečanom akademijom u višegradskom Domu kulture. Sutra će Starom Brodu na Drini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti služen parastos ubijenim civilima, a biće položeni venci na spomen-obeležje u Drini. Obeležavanju će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je juče da se ovaj događaj u Starom Brodu na Drini i Miloševićima obeležava da nikada ne bi zaboravili da su zločinci bili Hrvati i muslimani, a Srbi žrtve.

Milunović je naglasio da je komunistička vlast, nastojeći da uspostavi režim bratstva i jedinstva, sakrila ovaj događaj od očiju javnosti. On je podsetio da je 22. marta 1942. godine počinjen težak zločin nad srpskim narodom koji je pokušao da spas potraži u Srbiji, da je 326 devojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu.

Tokom ustaške ofanzive 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu reku Drinu i potraže spas u Srbiji. Najmasovnije ubijanje počinjeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.