KAKO SI USPEO? Zbog rupe u zakonu NA BOLOVANJU JE VEĆ 12 GODINA, A PRIMA PLATU

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 22:14

KAKO SI USPEO? Zbog rupe u zakonu NA BOLOVANJU JE VEĆ 12 GODINA, A PRIMA PLATU

Ovo postoji samo još u Bugarskoj.

U Sloveniji je prošle godine rekordnih 56.128 zaposlenih bilo na bolovanju.

Time je izgubljeno više od 20 miliona kalendarskih dana.

Razlog tome je što slovenački bolnički sistem ne poznaje vremensko ograničenje i stoga se ne može porediti s drugim državama u Evropi. Takav sistem u Evropi poznaje samo Bugarska, piše 24ur.

- Stanje je poslednjih godina zabrinjavajuće - upozorava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ana Vodičar, voditeljka sektora za odlučivanje o pravima i medicinskim proizvodima u Zavodu za zdravstveno osiguranje.

Prošle je godine na bolovanju bilo rekordnih 56.128 zaposlenih, što je 84,8 posto više nego 2014. godine.

Tako slovenački rekorder ne radi 12 godina jer je na bolovanju.

- Naše zakonodavstvo, jedino još Bugarska ima takav propis, ne poznaje vremensko ograničenje bolovanja. U stranim sistemima privremena nesposobnost za rad u pravilu traje jednu, možda i tri godine. Onda sledi, ako je neko još uvek nesposoban za rad, trajniji oblik nesposobnosti ili privremene nesposobnosti. U Sloveniji toga nemamo. Ako je neko nesposoban za rad i ostane na listi bolovanja, to mu ne može prestati samo zato što je bio na listi već nekoliko godina - objašnjava Ana Vodičar.

Izvor: Srbija Danas/B92/24ur.com

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.