KAKO PODSTAKNUTI POJAČANI NATALITET? Dve nove mere se ozbiljno razmatraju, budućim roditeljima će biti mnogo lakše

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2021, 08:37

KAKO PODSTAKNUTI POJAČANI NATALITET? Dve nove mere se ozbiljno razmatraju, budućim roditeljima će biti mnogo lakše

Negativni demografski trend je akutelan u celom svetu

U slučaju Srbije i mnogih drugih država iz regiona pitanje demografije i nataliteta je pitanje života i smrti, odnosno opstanka, ozbiljna je poruka koju je juče uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti.

On je istakao da je naša zemlja na osnovu mađarskog primera uvela mnogo mera kako bismo mlade ljude motivisali da imaju decu, a činjenica je da bi dodatne olakšice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao što su jeftini stanovi, fleksibilno radno vreme za roditelje, besplatni servisi na nivou lokalne zajednice, mogli dodatno postaći mlade parove da se lakše odluče za roditeljstvo, te da se smanji negativan trend depopulacije.

- Pitanje demografije i nataliteta će uskoro postati najvažnije političko pitanje. U Srbiji se već vide neki rezultati mera i računamo da ćemo uskoro videti i veće, ali, naravno, ovo nisu mere koje od danas do sutra pokazuju rezultate - rekao je Vučić, koji je bio glavni govornik na prvom panelu Samita, na kojem su učestvovali i nekadašnji potpredsednik SAD Majkl Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Vučić je ukazao i na negativan trend u svetu - da je prosto nepristojno pričati o svojoj deci i porodici.

- Više lajkova dobije recimo slika s kućnim ljubimcem, a ja, inače, životinje obožavam, nego sa bebom. Danas je nekulturno govoriti o deci, porodici i porodičnim vrednostima, možete nekoga da povredite, ali je vrlo kulturno da pričamo o tome kako smo frizirali kućnog ljubimca. Žao mi je što idemo u tom pravcu - dodao je.

Najavio juče da će u narednih mesec dana država objaviti nove mere natalitetne i demografske politike.

Prošle godine u Srbiji je rođeno svega 61.692 bebe, što je najmanji broj novorođenčadi od 1900. godine. Ozbiljan pad nataliteta beleže i zemlje u regionu, zbog čega je Mađarska uvela niz podsticaja za porodice kao što su slobađanje od poreza za majke četvoro i više dece, subvencionisani stambeni krediti koje parovi ne moraju da vrate ako dobiju treće dete, naknada u iznosu pune plate tokom porodiljskog odsustva i mogućnost bolovanja za bake i deke koji čuvaju decu.

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekao je za Kurir televiziju da je kriza obnavljanja populacije svetski fenomen, ali da postoje neke mere koje bi u Srbiji mogle pomoći.

- Vredelo bi da se novčana pomoć daje odjednom kako bi se na taj način mogla rešavati neka vitalna pitanja. Jedan pravac je direktno materijalno stimulisanje, tu su i jeftini stanovi za mlade bračne parove, ono što su Mađari uradili dalo je dobre rezultate. Tu je i fiskalna relaksacija, usklađivanje rada za roditelje u smislu fleksibalnosti radnog vremena, itd. Finansijska pomoć je vrlo važna, ali je, sa druge strane, jako bitno da porodice imaju i sistemsku podršku kada je u pitanju zdravstveni sistem, obrazovanje i socijalni program - kaže Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

- Bitna je celokupna klima - da mame kada se vrate sa odsustva znaju da neće ostati bez posla ili biti prebačene na slabije plaćene poslove, da znaju da će njihova deca imati kvalitetnu zdravstvenu negu i obrazovanje - dodala je.

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović, neuropsihijatar i savetnica premijerke Ane Brnabić kaže da je mađarski model dobar jer stimuliše porodicu kao celinu, a da se i u Srbiji još od 2016. krenulo sa intenzivnim radom na poboljšanju nataliteta.

- Naš zakon o finansijskoj podršci porodici je izvanredan. Prvi put je ženama poljopriverdnicama omogućio da imaju ista da njihove finansije u pogledu odsustva zbog porodiljskog ili nege deteta budu identične kao kod stalno zaposlenih žena. Jako je bitna i finansijska podrška koja se daje za svako treće i četvrto dete, kao i niz drugih mera, ali i uloga lokalnih samouprava. Međutim, jako je značajna uloga i lokalne samouprave koje već imaju na razne načine pomažu porodice. Dodatno, mogli bi da organizuju još neke dodatne servisi koji bi pomogli višečlanim pordoicama u smislu prevoza dece do škole i obdaništa, formiranje servisa za pranje i peglanje veša... Treba učiniti sve što je moguće kako bi se smanjila psihološka cena roditeljstva - navodi Dejanovićeva.

Trenutne mere u Srbiji

- Prvo dete - 100.000 dinara, isplaćuje se jednokratno;

- Svaka nezaposlena porodilja za prvo dete ima pravo na novčanu pomoc od 100.000 dinara od države, bez obzira na to na kojoj opštini živi;

- Drugo dete - 240.000 dinara, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara;

- Treće dete - 1.440.000 dinara, isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara;

- Četvrto dete - 2.160.000 dinara, isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000 dinara;

- Ženama poljoprivrednicama dato je pravo na naknadu po osnovu rođenja, nege i posebne nege deteta;

- Naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva ostvaruju i žene koje imaju zaključen ugovor o radu;

- Naknada za porodiljsko odsustvo ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva;

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.