KAKO?! Ova žena se SEĆA SVEGA što je probala, uradila ili okusila i to od kada je imala samo 12 DANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO?! Ova žena se SEĆA SVEGA što je probala, uradila ili okusila i to od kada je imala samo 12 DANA

Koliko god zvučalo neverovatno, među nama zaista postoje oni koji pamte svaki trenutak svog života i to od rođenja.

Jedna od njih je i Rebeka Šarok (29) koja ne samo da može da najranijih dana svog detinjstva, već pamti i neverovatne detalje.

Njeno prvo sećanje je trenutak kada su je prvi put slikali kao bebu. Tada je imala samo 12 dana života.

Tamari su ukrali identitet, 10 godina su je držali zarobljenu i ZVERSKI MUČILI, a još im je rodila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dvoje dece

- Imala sam 12 godina kada sam videlu tu fotografiju, ali sam se uvek sećala da su me slikali. Razgovarala sam sa mamom o tome. Bila je šokirana kada je shvatila da se zaista sećam kada je fotografija nastala, jer je uslikana 23. decembra 1989. godine. Tada sam imala samo 12 dana života. Nikada mi nije palo na pamet da nije normalno sećati se takvih svari - kaže Rebeka.

Do najsitnijih detalja pamti i svoj prvi rođendan. Seća se satenske haljine, velike plišane igračke Mini Maus koja ju je uplašila... Neka sećanja su jasnija od drugih, ali kako kaže, uvek može da se seti emocije koju je doživela, ukusa i mirisa koje je osetila.Sve ovo, Rebeka može zahvaljujući retkom poremećaju - hipertimeziji (highly superior autobiographical memory HSAM).

Ona je jedna od tek 60 ljudi na svetu kojima je ovo stanje dijagnostikovano. Da ima hipertimeziju saznala je tek 2011. i to nakon što je njena majka gledala na televiziji hiperzimezičare kako se prisećaju najsitnijeg detalja svog života. Zbog svoje specifične sposobnosti pati od čestih glavobolja i nesanice, ali kako kaže za britanski "Miror" naučila je da utiša svoj um.

- Toliko uspomena otežava mi uspavljivanje, jer odvlači pažnju. Sećanja mi naviru i u toku dana, ali noću kada pokušavam da zaspim, naviru mi najrazličitije uspomene - kaže ona i dodaje da se uspavljuje recitovanjem romana o Hariju Poteru koje zna napamet.

Postoje i emocije i sećanja koje bi najradije zaboravila, ali ne može. Posebno joj je mučno da se seća perioda kada je imala 14 godina, jer je tada patila od depresije.

- Poslednjih nekoliko godina idem na terapiju, a moj terapeut mi je dao vežbe koje mi pomažu da izađem na kraj sa svojim sećanjima. Te vežbe su namenjene ljudima koji pate od posttraumatskog stresa - kaže ona.

Njeno stanje ima i lepu stranu, kaže, posebno kada može u svojoj glavi da oživi lepe trenutke koje je preživela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.