KAKO JE PAO KAVČANIN U BANJALUCI? Na Interpolovoj poternici zbog pokušaja ubistva bliskog saradnika Luke Bojovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2021, 19:43

KAKO JE "PAO" KAVČANIN U BANJALUCI? Na Interpolovoj poternici zbog pokušaja ubistva bliskog saradnika Luke Bojovića

Pripadnik Kavačkog klana Almir Jahović uhapšen je u utorak uveče u centru Banjaluke, kada je došao da preuzme pasoš koji mu je izrađen na drugo ime.

Zajedno sa Jahovićem, uhapšen je i bivši policajac Dalibor Ćurlik, kao i Ljuban Poletan, a obojica su poznati policiji duži niz godina, po brojnim krivičnim delima. Jahovića policija traži zbog pokušaja ubistva dve osobe u Crnoj Gori.

Jahović je priveden u utorak u večernjim časovima, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ga je policija presrela na parkingu u blizini džamije Ferhadija u Banjaluci.

Jedan od očevidaca hapšenja ispričao je da je čuo galamu i da je zatim na parkingu primetio kako policajci iz automobila izvlače momka i obaraju na asfalt.

- Čuo sam da mu nešto govore, te su ga pretresli i stavili mu lisice na ruke, dok je on ležao na zemlji. Tu je bio neki crni "audi", a mislim da ga je vozio taj uhapšeni - ispričao je sagovornik.

Izvor uključen u celu istragu je pojasnio da je ovo samo početak i da se u skorije vreme može očekivati još hapšenja opasnih kriminalaca, ali i njihovih jataka.

- Ćurlik i Poletan su između ostalog osumnjičeni i za krađu identiteta, ali i pomaganje Jahoviću da dođe do lažnih dokumenata BiH. Oni su preko svojih veza, najverovatnije našli osobu koja nikada ranije nije vadila dokumenta, pa su na ime Ilija K. pripadniku kavačkog klana izvadili dokumenta - pojasnio je izvor.

Dodaje da je on zatim predao zahtev za hitno izdavanje pasoša i ovlastio Ćurlika da ga podigne. Ćurlik i Poletan su u utorak podigli pasoš i odneli ga na pomenuti pakring, a koji se nalazi u blizini Policijske uprave Banjaluka.

- Oni nisu ni sumnjali da su otkriveni, i da policija zna lažni identitet Jahovića, te da ih inspektori prate. Kada je Jahović preuzeo lažna dokumenta, usledilo je ekspresno hapšenje ovog kriminalca - ističe sagovornik.

Dodaje da sa hapšenjem ove trojke nije završen posao, te da policija nastavlja istragu u ovom slučaju.

- Policija sada proverava gde se krio i gde je boravio Jahović. Sumnjamo da tu ima još osoba koje su mu pružali logistiku i pomagali u skrivanju, tako da očekujemo još hapšenja - ističe izvor.

Prema informacijama, Poletan i Ćurlik su se branili da su u zamenu za novac nabavili lažna dokumenta Jahoviću, ali im inspektori baš i nisu poverovali. Za sada se sumnja da je ovde reč o mnogo dubljoj saradnji između njih.

Sumnja se da Jahović nije jedini kriminalc koji je na ovaj način dobio lažna dokumenta, te bi uskoro moglo doći do hapšenja još kriminalaca koji na sličan način izbegavaju bezbednosne agencije.

Portparol MUP Srpske Mirna Miljanović rekla je da su hapšenje izveli službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, a da su oni privedeni zbog sumnje da su počinili krivična dela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim delima falsifikovanje isprave i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Za Jahovićem je od strane Interpola Crne Gore 24. aprila prošle godine raspisana crvena poternica zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela osnivanje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nezakonito držanje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava Krivičnog zakona Republike Crne Gore.

Crnogorsko pravosuđe traga za Jahovićem od 2018. godine, zbog čega je i raspisana Interpolova poternica za njim. Protiv Jahovića i još šest osoba podignuta je optužnica koja ih tereti za planiranje likvidacije Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće.

Prema navodima optužnice, Jahović je 29. avgusta 2018. godine pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koja je bila postavljena ispod motora Đurovića. Bomba najverovatnije nije aktivirana zbog tehničkih problema. Đurović je označavan kao veoma blizak saradnik Luke Bojovića.

Poletan i Ćurlik imaju podeblji policijske dosijee i više puta su hapšeni i privođeni.

Poletan se dovodio u vezu sa banjalučkom automafijom, odnosno falsifikovanjem dokumenata za kradena vozila, te prevarama i drugim krivičnim delima. Ćurlik je 2015. godine "izbačen" iz policije nakon što je uhapšen u akciji "Sjever" zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe koja se bavila trgovinom oružja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.