KAKO JE MLADI VOJNIK DOŠAO DO NAJOSETLJIVIJIH DOKUMENATA SAD? Raskrinkao tajne Pentagona - proširena optužnica protiv njega

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 09:15

KAKO JE MLADI VOJNIK DOŠAO DO NAJOSETLJIVIJIH DOKUMENATA SAD? Raskrinkao tajne Pentagona - proširena optužnica protiv njega

Uzdrmao svet!

Savezna velika porota proširila je optužnicu protiv Džeka Teiksira, mladog vojnika osumnjičenog da je na internetu objavio veliki broj tajnih dokumenata, među kojima i o ratu u Ukrajini, što je Vašington dovelo u nezgodan položaj.

Porota sa sedištem u Bostonu optužila ga je po još šest tačaka za namerno zadržavanje i prenošenje informacija koje su označene kao važne za nacionalnu odbranu, a za svaku od njih preti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mu do deset godina zatvora. Velika porota je u SAD-u panel građana koji ima velika ovlašćenja u istrazi.

Mladi regrut Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva kom je 21 godina, još u aprilu je optužen za neovlašćeno zadržavanje i prenošenje informacija u vezi s nacionalnom odbranom kao i za neovlašćeno uzimanje i zadržavanje poverljivih dokumenata i materijala, za šta je predviđena kazna od deset, odnosno pet godina zatvora.

Ministar pravosuđa Merik Garland rekao je da će za njega tražiti veoma tešku kaznu. Tereti ga se da je kao stručnjak za informatiku i komunikacije u bazi Kejp Kod, blizu Bostona, objavio poverljive informacije na društvenoj mreži Discord koje su se posle proširile na drugim društvenim mrežama.

🇺🇸🇺🇦 - Ukraine War Plans Leak Prompts Pentagon Investigation.

Classified documents detailing secret American and NATO plans have appeared on Twitter and Telegram - NYT pic.twitter.com/OCAb5rmAVr

— rohan panchigar (@rohanpanchigar) April 7, 2023

Tajni dokumenti otkrivaju zabrinutost američke obaveštajne službe za izvedivost ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga. U njima se navodi i da Vašington prikuplja obaveštajne podatke o najbližim saveznicima, među kojima o Izraelu i o Južnoj Koreji.

Slučaj je doveo Vašington u nezgodan položaj i postakao pitanje o mogućim slabim tačkama u bezbednosti jer je mladi vojnik, uprkos nižem činu, imao pristup osetljivim informacijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.