KAKO JE 97 KONJANIKA OSLOBODILO PRIZREN?: Ovo je MAJOR koji je UMARŠIRAO u carski grad (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2024, 20:26

KAKO JE 97 KONJANIKA OSLOBODILO PRIZREN?: Ovo je MAJOR koji je UMARŠIRAO u carski grad (VIDEO)

Prizren je za vreme najvećih srpskih vladara, kralja Milutina i cara Dušana postao privredno i duhovno središte čitave srpske države

Iz tog vremenskog perioda ističu se značajni istorijski spomenici srpske srednjovekovne kulture, među kojima su najznačajniji crkva Bogorodice Ljeviške i kompleks manastira Sveti Arhangeli, koji je zadužbina cara Dušana. Prizren je takođe služio kao prestonica cara Dušana i Uroša.

Međutim osmanska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << viševekovna okupacija iz korena je promenila ovaj grad. Od grada slavne srpske prošlosti ostale su samo ruševine. Prizren je promenio čitavu urbanističku strukturu formiranjem čaršija, mahala i izgradnjom raznih monumentalnih islamskih građevina.

On je postao važno islamsko središte. Tako je crkva Bogorodice Ljeviške pretvorena u džamiju, freske na njenim zidovima su obijene i pokrivene. Zadužbina najvećeg srpskog vladara, manastir Svetih Arhangela prošao je još tragičnije, tokom 17. veka do temelja je porušen, da bi se od njegovog materijala u centru Prizrena izgradila Sinan-Pašina džamija.

Međutim uprkos tome što su od grada najslavnije srpske prošlosti ostale ruševine zarasle u korov i travu, u srcima srpskog naroda su uspomene na njegov nekadašnji sjaj snažno živele.

Sada, skoro 500 godina od Osmanskog zauzimanja Prizrena kucnuo je čas da se poslednji čin kosovske tragedije konačno odigra, i da se ona završi onako kako je srpski narod vekovima sanjao – Oslobođenjem Dušanovog grada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.