KAKO DA VAS LETNJE RASHLAĐENJE NE KOŠTA ŽIVOTA? Jezera i reke kriju svoje podmukle ZAMKE, čuvajte se ovih stvari!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2021, 08:01

KAKO DA VAS LETNJE RASHLAĐENJE NE KOŠTA ŽIVOTA? Jezera i reke kriju svoje podmukle ZAMKE, čuvajte se ovih stvari!

Virovi mogu da vas povuku, a mirna voda da vas "preseče"

Relativno topao dan je pred nama, a, iako kupališna sezona na većini uređenih plaža u Srbiji još nije počela, mnogi ipak neće odoleti da se rashlade. Ipak, jučerašnja tragedija kod Lovćenca, u kojoj se udavilo dvoje dece, upozorava nas na opasnosti koje reke, a naročito mirne vode kao što su jezera, nose.

Dvoje dece starosti 14 i 16 godina utopilo se kada su juče odlučili da se rashlade u kanalu Dunav >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - Tisa - Dunav, ali, kako su bili neplivači, letnje rashlađenje koštalo ih je života.

Nažalost, svake godine dešava se po nekoliko slučaja utapanja usled ispadanja iz čamaca, tokom kupanja ili slučajnog pada u vodu.

Jezera odnose najviše života, jer je reč o omiljenim izletištima, a mirna voda varka je za mnoge koji kroče u njih...

Potrebno je plivačko iskustvo ako želite da se zaputite podalje od obale. Jer, u jezeru postoje zone koje su znatno hladnije od površinskih slojeva, u koje možete da uđete donjim delom tela i da vas nagla promena u temperaturi doslovno "preseče".

Otprilike pola metra ispod površine počiunje opasni "ledeni sloj". Zbog naglog hlađenja tela, ono povlači krv kojom puni vitalne organe, a ljudi upadaju u paniku. Ukoliko progutaju i malo vode, dolazi do grčenja mišića glotusa, koji potom blokira vazduh.

Za razliku od jezera, u rekama opasnost predstavoljaju struje i virovi. Posebno su opasne bujične reke, a kada je vodostaj visok, neplivač koji izgubi kontrolu u jednom trenutku biće onemogućen da se iskobelja iz vrtloga.

Pokušaji spasavanja su veoma opasni, jer ih najčešće preduzimaju prolaznici ili bliske osobe, ne razmišljajući o svom životu kada krenu u borbu za tuđ. A upravo to je zamka koju profesionalni spasioci morjau da izbegnu - dok nisu sigurni u svoju bezbednost, ne mogu da spasu ni ugroženi život.

Iznenađenja u vodi, poput spomenutog hladnog sloja u jezerima, ili virovima u rekama, su i granje, otpad, kese, nagli gubitak tla i slično... Upravo u tim trenucima možete napraviti kobnu grešku, pa je potrebno da budete pribrani i savladate paniku.

Čak i iz vira možete da se iskobeljate ukoliko se smirite i pokušate da plivate u pravcu njegovog strujanja.

Nažalost, u vodi se često dešavaju i grčevi, koji nas neprijatno iznenade čak i kada se to tog trenutka osećamo sigurno.

Svaka nagla promena temperature, dakle, i nagli ulazak u vodu, može biti opasan, a da ne govorimo o skokovima koji podrazumevaju i opasnost od iznenadnog udara i preloma vrata ili kičme.

Alkohol je takođe veliki neprijatelj kupača, bilo da su iskusni plivači ili da se "kupaju smao u plićaku".

I naravno, treba voditi računa o vremenskim nepogodama, jer su udari groma takođe značajna opasnost u blizini vodenih površina, a naročito u vodi. Pravilo je da, čim čujete zvuk groma, u opasnosti ste i od udara.

Ako biramo divlje plaže moramo da znamo i da, osim činjenice da je dno neuređeno i prljavo tu može da vas ugrozi i plovilo. Stoga, veoma je važno izbegavati plovni put za kupanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.