KAKO ĆE SE VODITI POSTUPAK PROTIV DEČAKA UBICE SA VRAČARA? Ovo su najnoviji detalji nakon suđenja u Palati pravde

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2023, 17:22

KAKO ĆE SE VODITI POSTUPAK PROTIV DEČAKA UBICE SA VRAČARA? Ovo su najnoviji detalji nakon suđenja u Palati pravde

Na današnjem suđenju bili su prisutni samo advokati, a u sudnici nije bio niko od tuženih ili oštećenih.

Pripremno ročište pred početak suđenja u parničnom postupku protiv roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" održano je danas.

Strana tužilaca i tuženih imaju sukobljena mišljenja o više stvari, između ostalog o tome da li su braća i sestre ubijene dece živeli sa njima, da li je K. K. bio sposoban >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za rasuđivanje kritičnog dana, o tome kakvo je bilo njegovo vaspitanje i porodične prilike, da li je bilo propusta škole u vidu diskriminacije, nasilja ili zlostavljanja, kao i o osnovu i visini tužbenih zahteva.

Dok punomoćnica K. K. i njegovih roditelja Marina Ivelja traži da se parnični postupak spoji sa krivičnim kao i da se parnični postupak prekine do okončanja krivičnog, punomočnik oštećenih porodica Ognjen Božović se tome protivi.

- Građansko pravna odgovornost je šira od krivično pravne i ona bi postojala čak i kada bi tuženi bili oslobođeni u krivičnom postupku - rekao je Božović. On je dostavio lične karte braće i sestara nastradalih koji imaju taj dokument kako bi dokazao da su oštećena deca živela u zajednici sa poginulom decom.

- Ukoliko tuženi i dalje osporavaju tu okolnost, predlažem da se izvede dokaz saslušanje parnične stranke - dodao je.

Kako je rekao, u ime oštećenih je kontaktirao Ministarstvo prosvete i Gradski centar za socijalni rad, ali od tih institucija nije dobio odgovore, te je od suda zatražio da traži dokumentaciju koja je potrebna.

- Od Gradskicg centra za socijalni rad tražimo ceo spis predmeta koji imaju za K. K. i njegove roditelje, izvod iz evidencije centra, formulare o registrovanoj sumnji da u pirodici postoji zlostavljanje i zanemarivanje, sve pidnete prijave i izvode, službene pozive, zapis o saslušanju, nalaze i mišljenja centra za informacijama o voditeljima slučaja, rešenja, zaključke ili druge odluke koje je Gradski centar za socijalni rad donosio u osnosu na sve troje - rekao je Božović.

On je istakao i da je bilingvalno odeljenje u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" otvoreno netransparentno, kao i da je K. K. iz odeljenja u odeljenje "prebačen urgentno i bez ikakve procedure", a da je, sa druge strane, otac jedne od ubijenih devojčica još u januaru zatražio da njegova ćerka bude prebačena u odeljenje VII/4, ali odgovor škole nikada nije dobio.

Punomoćnik oštećenih porodica zatražio je i da bude urađeno veštačenje maloletnog K. K. od strane komisije veštaka - dečjeg psihijatara, neuropsihijatra i neurologa - kako bi bila utvrđena sposobnost njegovog rasuđivanja kritičnog dana. Punomoćnica tužene strane je rekla da je sa tim zahtevom sagčasna, ali da veštačenje treba da obavi institucija po izbiru suda, a ne komisija veštaka.

- Veštačenje će pokazati da je on bio sposoban da rasuđuje jer je sve isplanirao, napravio spusak, napravio Molotovljeve koktele, fotografisao oružje i posle događaja sam pozvao policiju - istakao je.

Božović je takođe zatražio da budu saslušani i svi oštećeni, izuzev petogodišnjeg M. P, kao i veštačenje svih oštećenih od strane neuropsihijatra na okolnosti intenzivnog i dugotrajnog pretrpljenog straha i veštačenje od stranenpsihologa i psihijatra na okolnosti duševnih bolova zbog smrti bliskog lica.

- Od škole tražimo izveštaj o svim izostancima K. K. iz škole od početka sedmog razreda jer verujemo da su mu roditelji pravdali izostanke koje nije trebalo, a sve u cilju utvrđivanja činjenica. Tražimo i da sud službenim putem pribavi kompletnu dokumentaciju o lečenju K. K. ns klinici, kao i njegov medicinski karton iz doma zdravlja - dodao je.

Punomoćnica tuženih Marina Ivelja rekla je da je potrebno da se parnični i krivični postupak spoje i da sud prekine parnični postupak do okončanja krivičnog, navodeći da su porodice oštećenih i u krivičnom postupku istakli imovinsko-pravni zahtev u visini od 100.000 dinara po oštećenom licu. Dodala je da će odluka o naknadi štete u krivičnom postupku imati uticaja i na parnični.

- Predlažem da budu saslušani K. K. i njegov otac i majka, njegova učiteljica, razredna u petom i šestom razredu, kao i razredna u sedmom razredu o tome kakvo je bilo vaspitanje K. K. Sud treba da izvrši uvid u novinske članke u kojima je navedeno da je K. K. otac učio da puca, što nije tačno. Streljaštvo nije zabranjeno za decu, a postoje i vojni kampovi za decu i lovački podmladak, što nije protivzakonito - rekla je Ivelja.

Zastupnica Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Sanja Gunić rekla je da je prekid parničnog postupka neophodan. Ona je rekla i da se protivi traženju dokumentacije od Ministarstva prosvete, kao i izvođenju dokaza o formiranju bilingvalnog odeljenja. Kao svedoke je predložila i direktorku i pedagoškinju škole, psihologa škole, pomoćnicu direktorke, spremačicu, nastavnika geografije i nastavnicu fizičkog.

Takođe je predloženo od strane svih u postupku da na parničnom suđenju budu čitani spisi sa suđenja u krivičnom postupku. Ipak, s obzirom na to da je zatraženo da suđenje roditeljima K. K. i zaposlenima u streljanu bude zatvoreno za javnost, ukoliko se to desi, parnično ročište na kom bi bili čitani ti spisi takođe bi bilo zatvoreno za javnost.

Naredna ročišta, na kojima će početi glavni pretres, zakazana su za 28. decembar, kada će biti saslušano devet članova porodica ubijenih i 29. decembar, kada će biti saslušano još pet članova porodica nastradalih

Podsetimo, tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha, a protiv dečakovog oca je u toku i krivično postupak koji je u fazi istrage pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno doneta je odluka da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Tužilaštvo je tražilo da Vladimiru Kecmanoviću bude produžen pritvor, a on je i produžen za još 30 dana, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, a da majka dečaka bude osušena na dve godine i šest meseci zatvora.

Za instruktora u streljani i predsednika steljačkog kluba zatraženo je po tri godine zatvora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.