KAKO BI SADA IZGLEDAO POLICIJSKI ČAS? Otkriveno šta bi u ovom trenutku bio NAJVEĆI PORAZ za Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2020, 23:15

KAKO BI SADA IZGLEDAO POLICIJSKI ČAS? Otkriveno šta bi u ovom trenutku bio NAJVEĆI PORAZ za Srbiju

- Ako se bude uvodio, i to mora da bude prvo za neka područja koja su posebno zahvaćena - rekao je Kon.

Kako je član Kriznog štaba Predrag Kon rekao, bolnice još uvek nisu toliko popunjene, da bi došlo do uvođenja ove mere.

- Za sada opcija policijskog časa nije na dnevnom redu - naglasio je epidemiolog Predrag Kon za TV B92 i dodao:

- U Beogradu iz dana u dan imamo povećanje, i to ne malo, ali u ostatku Srbije, osim u Kragujevcu, to nije tako. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Možda će prvo doći do određenih restrikcija za Beograd.

Kako kaže, mora se razmišljati o tome šta mere sve donose, ko će biti u problemu, ali da bez obzira na ekonomske razloge, postoje neke granice koje nikako ne smeju da se pređu.

- Imamo preko 120 hospitalizovanih za jedan dan, ako tako nastavimo, to će već biti ozbiljan problem - rekao je Kon.

On je istakao da bi uvođenje policijskog časa bio poraz.

- Policijski čas je poraz, to znači da nemamo svesti da sami zaustavimo virus. Poraz u smislu da nismo uspeli da se solidarišemo oko virusa, da nismo uspeli da uvedemo nešto što svi poštuju, da pojedinci uništavaju kolektivni sad, i to često vrlo svesno -  naveo je epidemiolog član Kriznog štaba.

Kon je ponovo naglasio važnost poštovanja onih mera koje su na snazi.

- Policijski čas je mera koja najviše šteti svima, ali je najefikasnija, jer onemogućuje prenos. On se mora oročiti na određeno vreme, ali ako se bude uvodio, i to mora da bude prvo za neka područja koja su posebno zahvaćena - rekao je Kon za B92.

On je dodao da se zalaže da se uvede nošenje maski i u pešačkim zonama, zbog velikog broja ljudi na takvim mestima.

Kon navodi da bi zakon o epidemiji trebalo da bude usvojen i da će se nakon toga mnoge stvari bolje definisati, a samim tim i bolje sprovoditi, jer se nada izmenama pravnog okvira.

Kada je reč o školama i dalje se radi o sporadičnim slučajevima, a u slučaju da se jave dva povezana – tzv. klaster, razred prelazi na onjaln nastavu.

- To je ogroman posao, onlajn nastava- nema posla. Ogromno je organizacija da bi se sve to obezbedilo - rekao je Kon i naglasio da je zato važna dobra saradnja sa Ministarstvom prosvete.

- Svi su oni u ogromnom problemu, ali su iz Ministarstva prosvete pokazali spremnost za saradnju, da su razumeli situaciju. Ako bude potrebe, moći ćemo određene mere da donosimo kao epidemiolozi - rekao je Kon.

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana rekordna 1.384 nova slučaja inficiranja korona virusom. Od toga, najviše novoobolelih je iz Beograda, ali ono što najviše brine je Kragujevac u kome broj novih slučajeva rapidno raste.

Prema najnovijim podacima, u Beogradu je u protekla 24 sata inficirano 728 osoba, a broj novih slučajeva raste i u ovim gradovima: Kragujevac 84, Novi Sad 67, Kraljevo 32, Valjevo 30, Šabac 30.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.